Waterkwaliteit

  • Hoe zit het met PFAS en drinkwater?

    Vitens vindt het goed dat er meer aandacht is voor PFAS en de effecten op het milieu en de volksgezondheid. Wel kunnen wij ons voorstellen dat dit vragen oproept over de kwaliteit van het drinkwater. Vitens maakt vrijwel overal gebruik van grondwater voor de productie van drinkwater. Het ruwe grondwater, dat we uit diepe bronnen oppompen, wordt door de bodem beschermt tegen invloeden van buitenaf. In grondwater wordt per definitie een veel lagere concentratie PFAS aangetroffen dan in oppervlaktewater. Hierdoor treffen wij nagenoeg geen PFAS aan in het (drink)water. Vaak is het water dat wij oppompen ook tientallen tot meer dan 100 jaar oud. Er gaat een heel lange tijd overheen voordat de PFAS in de diepe grondwaterbronnen terecht zouden komen.

    Vitens en de sector vinden de volksgezondheid erg belangrijk en volgen het onderzoek van het RIVM zeer nauwlettend zodat er tijdig ingespeeld kan worden op eventuele nieuwe inzichten. Zo blijven we zorgen dat het drinkwater te allen tijde gezond en veilig te gebruiken is. Ga voor meer vragen en antwoorden over PFAS naar de website van het RIVM.

    Het RIVM geeft aan dat het verantwoord is kraanwater te drinken. Wel adviseert het RIVM dat de totale hoeveelheid PFAS die mensen hun leven lang binnenkrijgen (o.a. via voedsel en drinkwater) omlaag moet. Aanleiding hiervoor is recentelijk onderzoek van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) die met nieuwe inzichten zijn gekomen. Het RIVM vindt dat er aanleiding is om opnieuw naar bestaande normen voor PFAS in o.a. voedsel, bodem, (drink)water en lucht te kijken. Het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat wil de komende maanden eerst verder onderzoek doen, voordat ze hier een definitief besluit over nemen.

    De afkorting PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Dit zijn stoffen die in verschillende toepassingen worden gebruikt omdat ze bepaalde eigenschappen hebben. Ze zijn onder andere water-, vet- en vuilafstotend en zitten daarom in verschillende producten, zoals bijvoorbeeld smeermiddelen, voedselverpakkingsmaterialen, anti-aanbaklagen van pannen en kleding. Helaas zijn er de afgelopen jaren PFAS in het milieu terechtgekomen en omdat ze nauwelijks afbreekbaar zijn zitten deze stoffen nu in de lucht, de bodem, bagger en in het water. Vitens en ook de andere drinkwaterbedrijven vragen al langere tijd voor maatregelen rondom PFAS, om de bronnen van het drinkwater te beschermen.

  • Wat is de gemiddelde hardheid?

    In het grootste deel van het land ligt de hardheid van het leidingwater rond 8 °DH. DH betekent Duitse Hardheid, en is een maat voor de hardheid van water. Tot 11 ° DH spreken we in Nederland volgens de officiële meting van een gemiddelde hardheid.

    De normale hardheidsschaal

    • 0 tot en met 3 °DH: zeer zacht water.
    • 4 tot en met 7 °DH: zacht water.
    • 8 tot en met 11 °DH: gemiddeld water.
    • 12 tot en met 17 °DH: vrij hard water.
    • 18 tot en met 30 °DH: hard water.

    Waterhardheid in uw regio

    Op de hardheidskaart ziet u hoe hard het water in uw regio is.

  • Wat is de hardheidsschaal?

    De hardheid van water wordt gemeten in graden Duitse hardheid (°DH). Vitens hanteert de indeling die het meest gebruikelijk is:

    • 0 tot en met 3 °DH: zeer zacht water.
    • 4 tot en met 7 °DH: zacht water.
    • 8 tot en met 11 °DH: gemiddeld water.
    • 12 tot en met 17 °DH: vrij hard water.
    • 18 tot en met 30 °DH: hard water.

    Hardheidskaart

    Op de hardheidskaart ziet u hoe hard het water in uw regio is.

  • Hoe lang kan ik kraanwater bewaren?

    Kraanwater is altijd via de kraan beschikbaar en is een dagvers product. Wij raden aan om ongekoeld water maximaal tot de volgende dag te bewaren.

    Wilt u het water toch langer dan één dag bewaren? Zet dan vers kraanwater in een schone fles of afgesloten karaf in de koelkast. Dan blijft het twee tot drie dagen vers en voorkomt u de groei van bacteriën. Bewaart u het buiten de koelkast, bijvoorbeeld onderweg of tijdens het sporten? Ververs het water dan dagelijks.

  • Wat is de kwaliteit van mijn drinkwater?

    Wij doen er alles aan om een betere kwaliteit drinkwater te leveren dan de normen voorschrijven en wij controleren het water 365 dagen per jaar. Dit gebeurt in alle fasen van het drinkwaterproces, van bron tot kraan.

    In het Drinkwaterbesluit staat weergegeven welke stoffen in welke mate in het water mogen voorkomen. Ook de manier waarop de kwaliteit van drinkwater gecontroleerd moet worden, is daarin vastgelegd. De bewaking van de volksgezondheid is natuurlijk de belangrijkste reden, maar er zijn ook regels voor de geur, kleur, smaak, en hardheid van het water.

    Meer over de kwaliteit van uw drinkwater leest u op onze pagina over waterkwaliteit.

  • Waterhardheid: wat is het en wat merkt u ervan?

    U leest hier meer over op onze servicepagina Waterhardheid.

  • Ik ben net terug van vakantie. Kan ik het water uit mijn kraan direct weer drinken?

    Zet als u terug komt van vakantie de warme en koude kranen allemaal open en spoel de leidingen een minuut lang door. Daarna kunt u ons water weer rustig drinken.

    Als u een paar weken niet huis bent, staat het water in de leidingen een lange tijd stil. Hierdoor kan een vervelende rioollucht ontstaan. Geen prettige thuiskomst na een heerlijke vakantie! Vraag een buurman of een kennis daarom het toilet eens per week door te spoelen en de kranen even te laten lopen.

  • Wat is zuurgraad?

    De zuurgraad (ook wel pH-waarde genoemd) is een maat waarmee de hoeveelheid opgeloste zuur of alkalisch reagerende stoffen in het water wordt aangegeven. In neutraal water is de pH-waarde 7. Is deze waarde kleiner dan 7, dan noemen we het water zuur, is de pH-waarde groter dan 7 dan is het water basisch of ook wel alkalisch (niet zuur).

    De zuurgraad van drinkwater moet tussen de 7 en 9,5 liggen maar nog beter is tussen de 7,8 en de 8,3.

    Vissen zijn gevoelig voor de pH-waarde in het water. Als u een tuinvijver heeft dan moet de zuurgraad tussen de 7 en 8 liggen. Als de pH-waarde te laag is dan kunnen vissen en planten doodgaan en als de pH-waarde te hoog is kan het water groen worden door algen. Meer informatie hierover kunt u inwinnen bij een dierenspeciaalzaak.

    pH < 7="">
    pH is te laag
    pH 7,0 – 7,8
    pH is goed maar onder optimale waarde
    pH 7,8 – 8,3
    pH is optimaal
    pH 8,3 – 9,5 pH is goed maar boven optimale waarde
    pH > 9,5
    pH is te hoog

  • Kraanwater of flessenwater?

    Er is verschil tussen kraan- en flessenwater. Hieronder vindt u een aantal van de belangrijkste verschillen:

    • Aan mineraal- en bronwater worden minder kwaliteitseisen gesteld dan aan kraanwater. Ook zijn de eisen voor flessenwater minder streng.
    • Sommige fabrikanten van mineraalwaters zeggen dat mineralen goed zijn voor het lichaam. Dat is inderdaad zo, maar teveel mineralen is niet goed. Daarom geeft het Drinkwaterbesluit voor kraanwater aan wat het maximale gehalte aan mineralen mag zijn. Voor flessenwater geldt deze richtlijn niet.
    • Nog een belangrijk verschil is de prijs. Een liter kraanwater is duizend keer goedkoper dan een fles bron- of mineraalwater. Een ander verschil is de winning en zuivering. Kraanwater wordt volledig gezuiverd vóór levering, terwijl bron- en mineraalwater vrijwel rechtstreeks zonder behandeling de fles in gaan. Al dan niet met toevoeging van koolzuurgas.
    • De CO2-uitstoot van flessenwater is 400 keer hoger dan van kraanwater.

    Vitens ziet steeds meer initiatieven ontstaan om het drinken van kraanwater als duurzaam alternatief voor flessenwater te promoten. Join the Pipe is daar een mooi voorbeeld van. Wij dragen deze initiatieven dan ook een warm hart toe.

  • Hoe vers is het water dat uit de kraan komt?

    Heel vers, er zit maar 24 tot 48 uur tussen de productie van drinkwater en de levering uit de kraan. Doordat het water in de leidingen stroomt, is het water bacterievrij en “nieuw” en dus vers.

  • Mag ik warm kraanwater drinken?

    Als waterbedrijf raden wij het drinken van warm water uit de kraan af. Het is namelijk mogelijk dat metalen als koper, lood of cadmium in de leidingen in uw huis oplossen door het warme water. Dat geldt zowel voor oude als nieuwe leidingen.

    Maar u kunt gerust koud kraanwater koken om daarna te drinken. Een kop thee van gekookt kraanwater, of gekookt water dat is afgekoeld, is helemaal geen probleem.

  • Zit er extra fluor in het drinkwater?

    Nee, in ons land niet. De fluor in ons drinkwater zit er van nature in. De hoeveelheid is minder dan 0,25 milligram per liter water (1,0 milligram per liter is toegestaan).

  • Hoe houd ik het drinkwater in mijn boot of caravan goed?

    Op vakantie met boot of caravan? Denk om een schone watertank!

    Hoe zorgt u dat het drinkwater in uw boot of caravan gezond is en blijft? Bekijk dit overzicht van tips zodat uw vakantie niet bedorven wordt door vervuild drinkwater uit de watertank.

  • Mijn water ruikt of smaakt raar!

    Neem contact met ons op via het gratis storingsnummer 0800 0359

  • Met welke temperatuur komt het water mijn huis binnen?

    Water komt met een temperatuur van 10 à 15 graden uw huis binnen. In de zomer kan dit warmer zijn. In de winter uiteraard kouder. Volgens de drinkwaterwet moet Vitens water leveren onder de 25 graden.

  • Mag ik de flesvoeding voor mijn baby maken met kraanwater?

    Ja, u kunt water uit de kraan gerust gebruiken.

    Laat de kraan eerst even lopen voor u het koude water gebruikt. Zo zorgt u ervoor dat laat u restjes "oud" water uit de leidingen zijn. Gebruik geen warm water dat uit een boiler of geiser komt. Warm water kan meer metalen bevatten. Gebruik liever koud water en warm dit later op. Het drinken van lauw kraanwater raden we af.

    Als u thuis nog loden leidingen heeft, gebruik dan verpakt water om babyvoeding te maken. Baby's tot 1 jaar drinken heel veel. Daarom is het voor deze baby's iets gevaarlijker als de flesvoeding gemaakt wordt met water uit loden leidingen. Wanneer kinderen ook ander (vast) voedsel krijgen en ze meer groeien, wordt water uit loden leiding steeds minder gevaarlijk voor ze. Voor kinderen vanaf één jaar is dit helemaal niet gevaarlijk meer.

    Als de moeder borstvoeding geeft en water uit loden leidingen drinkt, is er geen gevaar voor de baby. Kijk ook op kraanwater.nu.

    Weet u niet zeker u of er in uw huis nog loden waterleidingen zijn? Neem dan contact op met uw loodgieter. Meer weten over lood in drinkwater? Kijk dan op rijksoverheid.nl en zoek op “loden leidingen”. Of kijk op onze servicepagina over Loden leidingen.

    Flesvoeding
  • Hoe zit het met het drinkwater in buitenland?

    Dat ligt eraan. Niet overal is het drinkwater van dezelfde kwaliteit als in Nederland. Vooral in landen rond de Middellandse zee en in Afrika of Azië is het oppassen geblazen. Daarom hieronder wat tips voor een onbezorgde vakantie in deze gebieden.

    • Kook het water 3 minuten.
    • Koop water (let op dat de fles verzegeld is).
    • Mijd ijsblokjes, deze zijn vaak gemaakt van kraanwater.
  • Word ik gewaarschuwd wanneer Vitens de kwaliteit van het drinkwater niet meer kan garanderen?

    Ja, uw drinkwaterbedrijf zal dit dan aan u melden.

    Dit gebeurt via een brief die huis-aan-huis wordt verspreid, via de lokale en regionale media en natuurlijk via onze eigen website.

    Lees hier meer over op onze servicepagina Kookadvies.

  • Wat zijn loden leidingen en wat is er gevaarlijk aan?

    Loden leidingen zijn gemaakt van lood. Wanneer er water door deze leidingen stroomt, lossen kleine deeltjes lood op in het water. Hierdoor raakt het water verontreinigd.

    Lood is een giftige stof die snel door het menselijk lichaam wordt opgenomen, vooral bij jonge kinderen. Als er lood door het lichaam wordt opgenomen kan dit loodvergiftiging veroorzaken.

    Het is niet precies bekend tot welk jaar loden drinkwaterleidingen werden gebruikt. In ieder geval gebeurde dit in huizen die vóór 1945 zijn gebouwd. Sinds 1960 worden er geen loden leidingen meer in gebouwen verwerkt.

    Weet u niet zeker of er in uw huis nog loden waterleidingen zijn? Neem dan contact op met uw loodgieter. Meer weten over lood in drinkwater? Kijk dan op rijksoverheid.nl en zoek op loden leidingen. Of kijk op onze servicepagina over Loden leidingen.

  • Wat is legionella?

    Legionella pneumophila is een bacterie uit de legionella-groep die de veteranenziekte of legionellagriep (legionellosis) veroorzaakt.

    Dit is een blijvende longziekte die dodelijk kan zijn. U kunt hiermee besmet raken als u de bacterie via kleine waterdruppeltjes (bijvoorbeeld vanuit een douchekop of een sproei-installatie) inademt.

    Ga voor meer vragen en antwoorden over legionella naar de website van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu: rijksoverheid.nl.