Herziening Wierden  

Deelgebied Ypelo

Deelgebied Wierden Ypelo

Momenteel stelt een onafhankelijke Advies Commissie Schade Grondwater (ACSG) in opdracht van de provincie vast of er sprake is van droogteschade in dit gebied en hoe groot de schade als gevolg van de drinkwaterwinning is.

Om te kunnen bepalen of u in aanmerking komt voor vergoeding van droogteschade, hebben wij een ‘Controle en Opgaveformulier’ gestuurd. Middels dit formulier vragen wij u uw grondgebruik 2013 tot en met 2021 op te geven. 

Huidige status 

Periode 2013-2021 
De herziening Ypelo is (zo goed als) afgerond. In december 2019 heeft ACSG het definitief rapport naar de grondgebruikers gestuurd. In 2020 heeft Vitens de grondgebruikers de eindafrekening gestuurd.

In de zomer van 2021 heeft het deelgebied Ypelo een correctie over de periode 2013-2020 ontvangen. Deze correctie vond plaatst aangezien door de Waterwerkgroep een besluit genomen is om de regeling weersafhankelijk te maken.

Eind mei 2022 hebben de grondgebruikers een voorschot 2021 ontvangen op basis van het bij Vitens bekende grondgebruik en op basis van weersafhankelijk.

Voorschot 2022 
In december 2022 zijn de grondgebruikers geïnformeerd over het voorschot over het droogteschadejaar 2022. Bij de berekening van dit voorschot is ook gebruik gemaakt van de voorlopige gegevens van ACSG en van de grondinventarisatie in het kader van de herziening.

Geen informatie ontvangen? 
Indien u geen bericht heeft ontvangen en denkt wel recht te hebben op een schadevergoeding, neem dan contact op via droogteschade@vitens.nl