Met één druk op de knop

20 miljard liter drinkwater besparen

Ruim een derde van de mensen drukt gedachteloos op de grote knop om de wc door te spoelen. En dat is jammer, want we kunnen in Nederland 20 miljard liter drinkwater per jaar besparen als iedereen de spaarknop gaat gebruiken. Voor het Vitens verzorgingsgebied is dat 6,5 miljard liter: een week aan drinkwaterproductie. Oftewel: de spaarknop biedt een gigantisch bespaarpotentieel.

'De grote knop' gebruiken is een onbewuste spoelgewoonte. Hoe zorg je ervoor dat consumenten bewust kiezen voor de duurzame spaarknop? Vitens bedacht voor dat doel een online spel dat kinderen vanaf 4 jaar op een leuke en laagdrempelige manier leert hoe het zit met de knoppen op de wc. En hoeveel water je daarmee kunt sparen. Jong geleerd is immers oud gedaan.

12.000 klanten spelen 'Red Froggies Feestje'

De hele maand maart doet Vitens diverse pilots met het online spel ‘Red Froggies Feestje’. Inmiddels hebben al 12.000 klanten van Vitens een startpakket met wc-spaarknopstickers en een telkaart besteld. Daarmee kunnen ze het spel met hun (klein)kinderen gaan spelen. Door drie dagen lang de juiste knop op het juiste moment te gebruiken, spaar je water voor kikker Froggie. Die gebruikt dat water op zijn beurt voor een feestje.

Op basis van de ervaringen die Vitens opdoet met het online spel, gaan we in gesprek met andere drinkwaterbedrijven, gemeenten en partners over hoe we in de toekomst succesvolle en vooral gezamenlijke activaties kunnen doen richting scholen, ouders en kinderen.

In de toekomst geen drinkwater meer door de wc

Langzaamaan gaan consumenten steeds bewuster om met zuiver drinkwater dat gebruikt wordt voor de wc, de tuin en de wasmachine. Ook Vitens heeft de ambitie om binnen 10 jaar het drinkwaterverbruik van klanten structureel te verminderen. De oplossing op lange termijn ligt in het gebruik van verschillende soorten water, zoals regenwater en huishoudelijk afvalwater. Vitens werkt samen met partners aan praktijktesten van systemen om regenwater op te vangen en te gebruiken voor wc, tuin en wasmachine en aan systemen om afvalwater in woningen te recyclen.

Maar voordat het zover is dat we nooit meer drinkwater hoeven te gebruiken voor de wc, kan iedereen een steentje bijdragen door de spaarknop te gebruiken. Dat scheelt per persoon per dag al snel 20 liter drinkwater.