Gebiedsbeheerder Jan Hop aan het woord

De waterwingebieden van Vitens zijn in trek. Het is er drukker dan ooit. Je kunt er dan ook heerlijk wandelen. We interviewden gebiedsbeheerder Jan Hop. Want wat is een waterwingebied eigenlijk? En waarom speelt de natuur er zo'n belangrijke rol?

Soms kom je tijdens het wandelen zo’n waterwingebied-bordje tegen. Wat is een waterwingebied eigenlijk?

"Het drinkwater dat bij jou uit de kraan komt, winnen we uit meer dan 100 prachtige natuurgebieden. Gewoon bij jou om de hoek. Een regendruppel kan in zo’n gebied binnen een jaar onze putten bereiken. Tijdens het wandelen kun je deksels van deze waterputten tegenkomen. Naast de waterwingebieden hebben we ook nog andere locaties waar we bijvoorbeeld water opslaan in reservoirs of waar opjagers staan, dat zijn pompen die het water van het ene naar het andere gebied verspreiden. In totaal gaat het om meer dan 3.500 hectare grond. Die richten we zo natuurvriendelijk mogelijk in."

Gebiedsbeheerder Jan Hop aan het woord

Waarom speelt de natuur zo’n belangrijke rol in een waterwingebied?

"Vitens pompt grondwater op en zuivert het. Maar het zuiveren begint eigenlijk al onder de grond. Het bodemleven werkt als een natuurlijke filter voor het water. En om dat bodemleven - zoals insecten en schimmels - in topconditie te houden, is variatie in planten en dieren cruciaal. Die variatie houdt de natuurlijke balans namelijk in evenwicht. Daarom letten we bij het inrichten en beheren van onze natuurgebieden op biodiversiteit. We kiezen voor een beplanting die past in de omgeving; in de polder is dat wat anders dan op de Veluwe. Daarnaast letten we op wat de diverse boom- en struiksoorten met de bodem doen. En we stimuleren bloeiende planten met nectar voor bijen en andere insecten. Ook plaatsen we takkenrillen als schuilplek voor kleine zoogdieren en nestgelegenheid voor vogels. Bovendien zorgen we ervoor dat de gebieden een veilig thuis zijn voor verschillende soorten wild door delen van het gebied rustig te houden."

Ben je dan wel blij met al die wandelaars?

"We stellen een deel van onze gebieden bewust open voor publiek. Want je kunt er ongelofelijk genieten van die rijke natuur. En het verhaal over de productie van drinkwater maakt het extra interessant. Daarom hebben we in samenwerking met IVN wandelroutes uitgestippeld en plaatsen we ook informatiepanelen. Daarop staan ook een aantal regels en tips om de natuur niet te verstoren."

Houdt iedereen zich aan de regels?

"Niet altijd helaas. Maar tegelijkertijd zie ik ook dat mensen zich meer betrokken voelen bij de natuur in hun omgeving. Als we werkzaamheden uitvoeren in een waterwingebied, staan er binnen de kortste keren wandelaars om mij heen die meer willen weten. Zo ontstaan mooie gesprekken. Dat bracht mij overigens op het idee om werkzaamheden in de gebieden aan te kondigen en toe te lichten op informatieborden. En die borden worden goed bekeken. Want via het e-mailadres dat op die borden staat (natuur@vitens.nl), komen regelmatig reacties van betrokken wandelaars binnen."

Gebiedsbeheerder Jan Hop aan het woord
Gebiedsbeheerder Jan Hop