Feestelijke Kraanwaterdag op Utrechtse basisschool

Op de Utrechtse basisschool 'Op Avontuur' is woensdag 22 september op feestelijke wijze Kraanwaterdag gevierd. Meer dan 77.000 leerlingen in het Vitens gebied van de groepen 4 t/m 8 kregen die dag les over kraanwater en waarom het zo gezond is om dat iedere dag te drinken. Kraanwaterdag werd die dag op meer dan 200 basisscholen in heel Nederland gevierd en is een leuke en leerzame dag.

Een van de speciale kraanwater gastdocenten in Utrecht was Marike Bonhof, Directielid van drinkwaterbedrijf Vitens. Zij opende de Kraanwaterdag en vertelde de kinderen waar hun kraanwater vandaan komt, namelijk uit bronnen in de natuur. ‘Elke dag levert Vitens 1 miljard schoon kraanwater in de provincies Flevoland, Friesland, Gelderland, Overijssel en Utrecht. Dit gebruiken wij om te douchen, koken, maar ook om te drinken. En water drinken is juist belangrijk bij sporten,’ aldus Marike Bonhof, ‘want dat is veel beter voor je dan gezoete drankjes’.

Marieke Boer, Directeur van basisschool ‘ Op Avontuur’ vertelde de kinderen dat het vanaf nu iedere woensdag Kraanwaterdag is op school. De afspraak met kinderen en ouders is dat er die dag alleen maar kraanwater wordt gedronken. ‘Wij vinden water drinken enorm belangrijk en daarom leren wij onze kinderen ook om water te drinken in plaats van andere gezoete dranken.”

Kirsten van de Westeringh, voetbalster van ADO Den Haag en Jong Oranje U23, was naar de basisschool gekomen om haar verhaal over gezond leven en sporten te vertellen en natuurlijk werd er ook even een potje gevoetbald. “Ik drink liters water per dag, zegt Kirsten. Dat is voor mij net zo normaal als veel groente en fruit eten. Voor het sporten, tijdens het sporten en na het sporten drink ik dit heerlijke drinkwater.”

Kraanwater lekker en gezond

Uit een poll van het Jeugdjournaal van vorig jaar blijkt dat bijna 90% van de ondervraagde kinderen water lekker vindt om te drinken. Desondanks drinken kinderen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar maar 1 tot 2 glazen water per dag, zo blijkt uit de laatste voedselconsumptiepeiling 2012-2016 van het RIVM. Dit terwijl ze per dag ruim twee tot drie keer zoveel glazen gezoete drankjes drinken. Met Nationale Kraanwaterdag probeert Vitens samen met andere drinkwaterbedrijven drinkwaterconsumptie van kinderen te stimuleren.