Groep 8A van basisschool De Aquarel in Zwolle bedenkt het beste waterbespaaridee voor Nederland: een publieke regenton

Op woensdag 23 september 2020 deden ruim 200.000 kinderen mee met Nationale Kraanwaterdag. Deze dag stond in het teken van kraanwater als gezonde en duurzame dorstlesser. De dag werd geopend door demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen, die daarmee tegelijkertijd het startsein gaf voor de wedstrijd van het Beste Waterbespaaridee voor Nederland. Leerlingen van groep 8A van basisschool De Aquarel in Zwolle bedachten een regenton voor de publieke ruimte, waar de hele buurt gebruik van kan maken.

Het beste waterbespaaridee voor Nederland

Tijdens Nationale Kraanwaterdag 2020 stond het ‘slim gebruik’ van kraanwater centraal. De kinderen werd gevraagd om mee te denken over mogelijke oplossingen voor Nederland. Leerlingen van groep 8A van basisschool De Aquarel in Zwolle bedachten een regenton voor de openbare ruimte. Dit zodat de hele buurt gebruik kan maken van opgevangen regenwater en buurtbewoners samen slimmer met water om kunnen gaan. Met het opgevangen regenwater kunnen de planten in de voortuintjes of in de buurttuin water krijgen.

Eerste publieke regenton plaatsen

Vitens en de Gemeente Zwolle hebben het idee van De Aquarel uitgewerkt en er is op twee plekken in Zwolle een publieke regenton geplaatst. De eerste publieke regenton werd woensdag 10 maart geplaatst in het bijzijn van de leerlingen van basisschool De Aquarel in de Fluweeltuin in Zwolle.

Leerlingen pitchen bespaaridee bij minister Van Nieuwenhuizen

De winnende leerlingen van basisschool De Aquarel zien niet alleen hun idee gerealiseerd worden, maar krijgen ook een virtuele ontmoeting met demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen. Op maandag 22 maart, op Wereld Water Dag, mogen ze hun idee online pitchen aan de demissionaire minister.

Inschrijving Nationale Kraanwaterdag 2021 gestart

Afgelopen jaar was Nationale Kraanwaterdag een groot succes met ruim 200.000 deelnemende kinderen. Ook dit jaar is er weer een Nationale Kraanwaterdag georganiseerd door alle Nederlandse drinkwaterbedrijven en ondersteund door een groot aantal partners. Scholen en bso’s die op woensdag 22 september mee willen doen met Nationale Kraanwaterdag kunnen zich nu al inschrijven op www.kraanwaterdag.nl. Deelname is gratis.

Groep 8A van basisschool De Aquarel in Zwolle bedenkt het beste waterbespaaridee voor Nederland: een publieke regenton.