
Vitens vervangt leidingen uitstootvrij samen met Enexis en BAM
Vitens zet flink in op een robuuste drinkwatervoorziening. Daarvoor is onder andere een grootschalige vervanging van infrastructuur nodig. Vanuit onze ambitie ‘Elke Druppel Duurzaam in 2030’ willen we de sanering van ons leidingnet duurzaam uitvoeren. Maar dat kunnen we niet alleen. Daarom zijn we samen met netbeheerder Enexis en aannemer BAM een uitstootvrije combi-sanering gestart aan de rand van het natuurgebied bij de Lemelerberg in Overijssel.
Toen wij onze ambitie deelden met Enexis en BAM, bleek al snel dat er heel veel mogelijkheden zijn om de impact op mens en milieu te beperken. Aan de hand van dit project willen we dan ook testen of deze duurzamere werkwijze ook bij andere projecten gehanteerd kan worden. Daarvoor onderzoeken we onder andere wat de effecten zijn op de duur en de kosten van de uitvoering.
Vitens op LinkedIn: Leidingen vervangen zonder uitstoot met Enexis en BAM
Innovatiever en slimmer
“Duurzaam saneren, dat vraagt wel echt dat je even anders kijkt naar de manier waarop je werkt, vertelt Henri Kinket, Medior Engineer bij Vitens. “Innovatiever en slimmer. We denken daarbij natuurlijk aan de wat ‘logischere’ dingen zoals het gebruik van wind- en zonne-energie. Maar door elkaar de vraag ‘kan dit ook anders?’ te stellen, komen er ook mooie, nieuwe oplossingen aan het licht. Zo maken we gebruik van elektrisch materieel. En gebruiken we kunststof rijplaten. Die zijn een stuk lichter en zijn daardoor in één keer te vervoeren. Dat scheelt weer kilometers in transport, en dus in uitstoot.”
Waarom niet eerder?
Tom Schoppers, die vanuit Vitens als Senior Projectleider betrokken is bij de werkzaamheden in Lemele, vertelt: “Deze duurzame manier van werken lijkt misschien heel logisch voor een buitenstaander. Wellicht denken mensen wel ‘ja natuurlijk moet je dat elektrisch doen. Waarom deden jullie dit niet eerder?’ Toch loop je in uitvoering ook snel tegen andere zaken aan. De eerste verantwoordelijkheid van Vitens is altijd de drinkwatervoorziening. Die moet betaalbaar en goed zijn. En omdat onze opgave om het leidingnet te vervangen zo groot is - wij leveren drinkwater aan 5,8 miljoen klanten in 5 provincies - is het soms verleidelijk om voor de makkelijkste en voordeligste weg te kiezen. Met dit project dwingen we onszelf om anders te denken. En om duurzaamheid een prominente in de operatie te geven. Het is heel fijn dat we hierin kunnen brainstormen met Enexis en BAM. Je kunt merken dat de gezamenlijke kennis en ervaringen het project een vliegende start heeft gegeven.”
