Kinderen gaan bewust om met kraanwater, behalve onder de douche

Vandaag doen in heel Nederland scholen en bso’s mee met Nationale Kraanwaterdag. Deze dag staat in het teken van kraanwater als gezonde en duurzame dorstlesser. In het Vitensgebied wordt Nationale Kraanwaterdag gevierd in gemeente Deventer bij basisschool De Windroos. Het thema ‘slim gebruik van kraanwater’ staat dit jaar centraal. De drinkwaterbedrijven, die deze jaarlijks terugkerende dag organiseren, hebben Kantar opdracht gegeven te onderzoeken wat kinderen eigenlijk weten over kraanwater. Hieruit blijkt dat kinderen het belangrijk vinden dat we in Nederland slim omgaan met kraanwater (82%). Kinderen weten dat douchen van de grootste verbruikers is van kraanwater in huis, maar toch blijkt het een uitdaging om kort te douchen.

Slim gebruik van kraanwater

Tijdens Nationale Kraanwaterdag staat ‘slim gebruik’ van kraanwater centraal. Kinderen in Nederland hebben daar zelf ook ideeën over. Wanneer ze een lijst met mogelijke oplossingen om slimmer om te gaan met kraanwater krijgen voorgelegd, vindt meer dan vier op de tien kinderen het een goed idee om voor het doorspoelen van de wc geen kraanwater maar regenwater te gebruiken. Nog eens vier op de tien kinderen vindt het een goed idee om regenwater op te vangen. Marike Bonhof, CFO Vitens: “Deze uitkomsten zijn fantastisch. Kinderen begrijpen heel goed dat het zonde is om drinkwater te verspillen. Vitens wil dan ook stappen zetten om watervriendelijk wonen een stap dichterbij te brengen. Met het opvangen en hergebruiken van regenwater kan per dag vele liters drinkwater bespaard worden.” Daarnaast worden ‘op school les krijgen over hoe je slimmer omgaat met kraanwater’ en ‘ouders kunnen uitleggen hoe er thuis verstandiger met kraanwater om kan worden gegaan’ door kinderen hele goede ideeën gevonden (36% en 31%). Leerkrachten staan achter dit idee, zo blijkt uit het grote aantal aanmeldingen om mee te doen aan Nationale Kraanwaterdag, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

Goed op de hoogte

Uit het onderzoek blijkt ook dat kinderen over het algemeen goed op de hoogte zijn van waar het kraanwater in Nederland vandaan komt en dat ze hier verstandig mee om moeten gaan. Ongeveer één derde gelooft dat er genoeg kraanwater is voor altijd. Tegelijkertijd denkt meer dan de helft (55%) dat kraanwater op kan raken. “Gelukkig zal kraanwater niet opraken. Maar ondertussen moeten we steeds slimmer met water omgaan om het voor volgende generaties veilig te stellen. Er zijn namelijk wel bedreigingen. Drinkwater veiligstellen voor de toekomst doen we door te investeren en samen te werken met partners. Vitens kan het niet alleen en alle ideeën zijn welkom. Nederland moet leren om slimmer met het zoete water om te gaan waar we uiteindelijk drinkwater van maken”, zegt Marike Bonhof. Verder blijkt uit het onderzoek dat een groot deel van de kinderen de kraan uitzet tijdens het tandenpoetsen en de kleine spoelknop gebruikt bij het plassen. Kort douchen doen de meeste kinderen daarentegen niet altijd: slechts 36% doucht vaak zo kort mogelijk (bij volwassen is dit 79%).

Vitens en gemeente Deventer bieden watertappunt aan

Nationale Kraanwaterdag wordt in de gemeente Deventer vandaag feestelijk gevierd op basisschool De Windroos. De leerlingen worden bij de start ontvangen door Marike Bonhof (Vitens) en wethouder Rob de Geest. Zij bieden gezamenlijk een watertappunt aan de basisschool. In heel Nederland volgen op datzelfde moment meer dan 200.000 kinderen (ruim 7.000 klassen en bso-groepen) de kraanwaterles en gaan ze vervolgens aan de slag om een slim idee te bedenken om verspilling van kraanwater tegen te gaan.

De landelijke viering van Nationale Kraanwaterdag wordt ’s ochtends officieel geopend door ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) op basisschool De Taaltuin in Schiedam.

Marike Bonhof (CFO Vitens) vertelt op basisschool De Windroos in Deventer over kraanwater.
Marike Bonhof (CFO Vitens) vertelt op basisschool De Windroos in Deventer over kraanwater.

Cookie instellingen

Om de video te bekijken moet u eerst de cookieinstellingen accepteren.