Vitens, Liander en Van Vulpen zetten schop in de grond in Nijmegen

Op dinsdag 18 augustus start Vitens samen met Liander en Van Vulpen een groot saneringsproject van water- en gasleidingen in Nijmegen. Het project start bij de voordeur van burgemeester Bruls. Daar vindt in de ochtend een gezamenlijk “schop in de grond” moment plaats, waarmee de samenwerking ceremonieel van start gaat.

Marike Bonhof, CFO van Vitens: “Dit is een mooie dag. Wij gaan gezamenlijk het leidingnet vervangen.” Het project in Nijmegen is een goed voorbeeld van samenwerken op grote schaal met aannemers en gemeenten. Door de water- en gasleidingen gelijktijdig aan te pakken, hoeft de straat maar één keer open en ervaren inwoners minder overlast van werkzaamheden.

Vitens en Liander werkten al eerder samen aan het leidingnetwerk in Apeldoorn. Bonhof: “De eerdere samenwerkingen met Liander zijn goed bevallen. En we hebben er veel van geleerd. Het gezamenlijk vervangen van kwetsbare leidingen betekent veel afstemmen. Maar het geeft ook veel voordelen voor de netbeheerders, de gemeente en de bewoners. Zo worden onder andere maatschappelijke kosten bespaard.”

“Dit soort vervangingswerk is wel vaak het onzichtbare werk”, vertelt Bonhof, “omdat het zo vanzelfsprekend is dat wij water uit de kraan hebben stromen in Nederland.” Door leidingen te vervangen en onderhouden, bouwt Vitens een betrouwbaar waterleidingnetwerk. Dat draagt bij aan de leveringszekerheid, nu en in de toekomst.

Het project is de eerste stap binnen een groter deelproject van elf gemeenten. De water- en gasaansluitingen van zo’n 1400 huishoudens worden binnen het project overgezet. In totaal komt er 170 kilometer aan gloednieuwe leidingen in de grond, waarvan 14 kilometer in Nijmegen. Hierdoor neemt de kans op leidingbreuken en storingen af. Vitens investeert de komende vijf jaar 200 miljoen euro per jaar in een robuuste, toekomstbestendige en duurzame drinkwatervoorziening. Met deze investeringen kan het drinkwaterbedrijf de bevolkingsgroei en economische groei het hoofd blijven bieden.