Vitens en Liander saneren leidingnetwerk in Harderwijk

12 OKTOBER 2021 - Vitens en Liander geven dinsdag 12 oktober het startsein voor een grootschalig saneringsproject van water- en gasleidingen in Harderwijk, Barneveld, Nijkerk, Putten en Hilversum. In totaal wordt 24 kilometer gas- en waterhoofdleidingen vervangen. BAM Energie & Water begint met de uitvoering van de werkzaamheden in de Couperuslaan, in de wijk Stadsdennen in Harderwijk. Daar vindt in de ochtend een gezamenlijk “schop in de grond” moment plaats, waarmee de samenwerking ceremonieel van start gaat.

“We staan aan het begin van een historisch grote verbouwing van Nederland”, aldus Richard de Vries, Directeur Aanleg van Liander. Het is extra belangrijk om samen te werken en krachten te bundelen. Door werkzaamheden te combineren hoeft de grond maar één keer open. Dat is een voordeel voor omwonenden. Daarnaast komt er door de energietransitie heel veel werk op ons af. Het is belangrijk om zo efficiënt en slim mogelijk werken, zeker gezien het grote tekort aan technici. Deze samenwerking helpt daarbij. De uitfasering van aardgas is in een versnelling gekomen. Dat neemt niet weg dat de komende decennia veel huishoudens nog wel afhankelijk zijn van aardgas. Daarom blijven we waar nodig investeren en onderhouden we een veilig en goedwerkend gasnet.”

“Dit soort vervangingswerk is wel vaak het onzichtbare werk”, vertelt Elsbeth van der Linde (Manager Ontwerp en Aanleg, Vitens), “omdat het zo vanzelfsprekend is dat er water uit de kraan stroomt in Nederland.” Door leidingen te vervangen en onderhouden, bouwt Vitens een betrouwbaar waterleidingnetwerk. Dat draagt bij aan de leveringszekerheid, nu en in de toekomst. Wij investeren daarom ook flink in onze infrastructuur, zo’n 200 miljoen euro per jaar. In totaal vervangen wij 170 kilometers aan leidingwerk samen met Alliander waarvan hier in Harderwijk 4 kilometer.

Samen met partner BAM Energie & Water wordt er extra aandacht besteed aan het beperken van overlast en veilige omstandigheden voor bewoners en de omgeving. Door nu samen te investeren in het vervangen van water- en gasleidingen, neemt de kans af op leidingbreuken en komt er een robuuste en duurzame drinkwater- en gasvoorziening voor in de plaats.

De eerste 'schop in de grond' met Vitens en Liander in Harderwijk.
De eerste 'schop in de grond' met Vitens en Liander in Harderwijk.