Water besparen met de wc-spaarknop

Malou Roelofs deed met haar kinderen, Loïs (7) en Morris (4), mee aan het online spel Red Froggies Feestje. Daarmee leren kinderen spelenderwijs slim met water omgaan. Ze worden tijdens het spel bewust gemaakt van een van de grootste waterbespaarders in huis: de wc-spaarknop. Wat zijn haar ervaringen en wat vonden haar kinderen van het spel?

Malou wilde haar kinderen door middel van Red Froggies Feestje bewust maken van de kleine knop in de wc. Haar dochter Loïs wist al dat je hiermee water kan besparen, maar haar broertje Morris nog niet. Sterker nog, Morris wilde graag zoveel mogelijk water doorspoelen als hij van de wc afkwam. ‘Hij vond al dat water heel interessant en hij vond dat eigenlijk het leukste moment van naar het toilet gaan’, vertelt Malou. Red Froggies Feestje bracht daar verandering in.

Water besparen met de wc-spaarknop.
Morris en Loïs.

Hoe vonden de kinderen het om Red Froggies Feestje te spelen? Malou vertelt dat ze het ontzettend leuk vonden. ‘Zowel het idee dat er drie dagen lang water bespaard moest worden, als het feestje dat Froggie daarna dankzij hen kon geven. Daar waren ze elke elke dag weer enthousiast over.’ Bij het spel moet je ’s avonds online doorgeven hoe vaak je op de grote en kleine knop hebt gedrukt en de kinderen vonden het moeilijk om zo lang te wachten. ‘Ze wilden dat de hele dag door doen en bekijken’.

Het spel is inmiddels afgelopen, maar de Froggie stickers zitten bij Malou en de kinderen thuis nog steeds op de wc. En Loïs en Morris houden het drukken op de spaarknop nog steeds vol. ‘Door Froggies Feestje is dat bewustzijn bij hen er echt gekomen. Vooral bij de jongste. Die had nog totaal geen benul van de kleine knop, maar hij snapt nu dat hij daarop moet drukken. Hij heeft er dus echt iets van geleerd’, aldus Malou.

Malou en haar gezin zijn niet erg actief bezig met duurzaam leven. Maar ze hebben wel zonnepanelen en proberen op hun watergebruik te letten: ‘Het liefst zouden we een regenton hebben, maar die kunnen we helaas niet kwijt’. Ook leren ze de kinderen dat je tijdens het tandenpoetsen de kraan uit moet zetten. En daar is dus nu ook het gebruik van de kleine knop aan toegevoegd, met dank aan Froggies Feestje!