Zorgen over voldoende drinkwater

bij zomers weer onverminderd

Zorgen over voldoende drinkwater bij zomers weer onverminderd

Ondanks de grote hoeveelheid regen in het eerste deel van dit jaar blijft drinkwaterbedrijf Vitens alert en bereidt zich voor om drinkwater bij zomers weer en droogte te kunnen blijven leveren. De natte voorzomer leidt er niet toe dat de zorgen over een mogelijk tekort aan drinkwater verdwijnen. Uit een recent artikel van de NOS zou de indruk kunnen ontstaan dat het watertekort geen urgent probleem is. Het tegendeel is waar. De afgelopen weken heeft het nauwelijks geregend en de verwachting voor de komende weken is dat het droog blijft. De voorraden worden dus niet aangevuld.

In de zomerperiode verbruiken Nederlanders meer water. Door de onder andere bevolkingsgroei en klimaatverandering blijft het waterverbruik stijgen. In de uitzending van Nieuwsuur van 11 mei vertelde Doeke Schippers, strateeg bij Vitens: “In de zomerperiode zien we enorme pieken ontstaan. En we kunnen met de huidige installaties niet meer waarborgen dat iedereen water uit de kraan blijft houden”. Die pieken groeien ieder jaar. Het simpelweg meer oppompen van water uit de grond kan en mag niet. Vitens is al jaren opzoek naar manieren om meer drinkwater te realiseren. Daarbij is het bedrijf afhankelijk van overheden. Maar ook bij watergebruikers moet de knop om: ga verantwoord om met drinkwater.

Omdat de zomer voor de deur staat en de verwachting is dat Nederlanders dan massaal de kraan openzetten, start volgende week de zomercampagne ‘Wijs met drinkwater’ van Vitens.