Podcast: Geen water uit de kraan! Wat nu?

Wil je net lekker gaan douchen, komt er geen water uit de kraan! Dat gebeurt bijna nooit. Maar als het gebeurt... Hoe kan dat? Welke invloed heeft het weer op de waterleidingen? En wat doet Vitens hiertegen? We zoeken het uit, samen met Specialist Onderhoud Jan Pot. Voor hem kent de 50.000 kilometer aan waterleiding van Vitens geen verrassingen meer...

In deze aflevering

Emiel stond vanochtend onder een droge douche... Er kwam opeens geen water meer uit de kraan! Op waterstoring.nl leest Emiel dat er een leidingbreuk bij hem in de buurt is ontstaan. Daardoor zit hij eventjes zonder water. Maar hoe kan het eigenlijk dat zo'n waterleiding breekt?

Samen met collega Nicole fietst Emiel naar het waterproductiebedrijf 'Het Engelse Werk' van Vitens. Daar vragen ze waterkenner Jan het hemd van het lijf. Jan vertelt hoe het kan dat een waterleiding soms breekt: door allerlei redenen kan de bodem bewegen. Bijvoorbeeld door het weer, of wanneer er zware voertuigen langsrijden. Waterleidingen, die onder de grond liggen, kunnen daardoor breken. Als dat gebeurt, stuurt Vitens zo snel mogelijk monteurs af op de storing. Die sluiten de waterleiding af en Vitens zorgt er vervolgens voor dat mensen zoals Emiel hun water via een andere route krijgen. Meestal is zo'n waterstoring binnen 24 uur opgelost!