Podcast: Poep in mijn drinkwater?

Soms hoor je in het nieuws: Vitens geeft een kookadvies, want ze heeft een poepbacterie gevonden in het drinkwater. Nee, gelukkig zit er geen poep in je kraanwater. Maar heel soms kan het voorkomen dat Vitens bacteriën in het water vindt, die ook in de darmen van mensen en dieren voorkomen. Fecale bacteriën heten die eigenlijk. Zo'n bacterie kan soms gevonden worden na een leidingbreuk. Nicole en Emiel gaan op pad en zetten op een rijtje wat er gebeurt wanneer Vitens zo'n bacterie vindt. Wat doet Vitens zelf - en wat moet jij eigenlijk doen?

In deze aflevering

Nicole en Emiel reizen af naar Leeuwarden. Daar staat het laboratorium (ook wel het Water Expertise Centrum) van Vitens. Waterkenner Tea de Vries vertelt hoe bacteriƫn in het laboratorium worden opgespoord. En Cesar Blaauwgeers, die onder andere een paar keer per jaar leiding geeft aan het storingsteam van Vitens, vertelt hoe die bacterie weer uit het drinkwater wordt gehaald. En dat je als klant bij zo'n storing soms een kookadvies kan krijgen.

Podcast: Poep in mijn drinkwater?

Wat moet je doen als je een kookadvies krijgt? Kook al het water dat je gebruikt om te eten en drinken 3 minuten. Doe dat in een pan. Dan zijn alle bacteriën onschadelijk gemaakt. Cesar vertelt ook wanneer je het water niet hoeft te koken.