Podcast: Smaakt water overal anders?

Proef jij verschil tussen het ene en het andere drinkwater? En is dat echt zo of zit dat tussen je oren? Emiel en Nicole nemen de proef op de som en houden een waterproeverij. En vragen waterkenners Rob en Dick hoe de vork nou precies in de steel zit.

In deze aflevering

Emiel heeft kraanwater getapt in Ede. Samen met Nicole is hij afgereisd naar Nieuwegein, waar één van Vitens' drinkwaterproductielocaties staat. Daar doen de twee podcastmakers een test: smaakt het drinkwater uit Ede nou écht anders dan het water uit Nieuwegein? Na flink geproost en geslurp komen Nicole en Emiel tot de conclusie. Ja, we proeven verschil!

Lees verder onder de afbeelding.
Podcast: Smaakt water overal anders?

Hydroloog Rob legt uit hoe het kan dat water overal anders smaakt. Dat zit zo: Vitens maakt drinkwater van grondwater. Grondwater heeft een hele reis door de bodem afgelegd. Tijdens die reis neemt het allerlei natuurlijke stoffen mee. Die stoffen geven je kraanwater smaak. Elke grondwaterbron van Vitens heeft een andere reis gemaakt. En dat zorgt voor smaakverschillen.

Maar let op! Sommige stoffen in het grondwater moeten eruit gefilterd worden, vertelt Procestechnoloog Dick. Dat filteren gebeurt op een drinkwaterproductielocatie - de plek waar Vitens drinkwater maakt van grondwater. Dick neemt ons mee langs de verschillende zuiveringsstappen van het kraanwater in Nieuwegein. Meer weten daarover? Luister de podcast!