Klantvraag

Wat is beter voor het milieu: met de hand afwassen of de vaatwasser gebruiken?

Steeds meer mensen hebben een vaatwasser. Dit apparaat bespaart je vaak tijd en gedoe. Gemiddeld gebruikt een vaatwasser 1 á 1.5 liter water per keer minder dan afwassen met de hand. Wel is met de hand afwassen in de meeste gevallen beter voor het milieu. Tenminste, als je zuinig afwast. Gebruik je overmatig veel water of verwarm je het water met elektriciteit, dan is een zuinige vaatwasser een betere optie. De zuinigste vaatwasser versla je dus niet zomaar.

Hoe krijg je zo zuinig mogelijk je vaat schoon met de vaatwasser?

  • Het voorspoelen van je vaat is niet nodig. Zolang je je borden maar goed schoon schraapt voordat ze de vaatwasser ingaan.
  • Ruim je vaatwasser economisch in en draai ‘m pas als die vol is.
  • Heeft de afwasmachine een eco-programma, gebruik dat dan in plaats van het gewone programma. Dit programma duurt wat langer, maar kost minder.
  • Ontkalk de vaatwasser op tijd. Kalk op het verwarmingselement zorgt er voor dat het water minder snel opwarmt en dus meer energie kost.
  • Een oude vaatwasser vervangen door een nieuwe met een A+++ label is ook een zuinigere keuze.

Wil je toch zuinig afwassen met de hand?

Gebruik dan niet meer water dan nodig is. Dus het liefst niet meerdere teiltjes per afwasbeurt en laat zeker de kraan niet lopen. Spoel de vaat indien nodig af met koud water (liever niet voorspoelen, maar afschrapen) en verwarm het water met een HR-Combiketel. Gebruik tot slot niet te veel afwasmiddel. Een leuk voordeel van met de hand afwassen? Het is hét moment waarop de beste gesprekken worden gevoerd.

Meer waterbesparingstips vind je www.vitens.nl/Over-water/Water-besparen.