Cacaodoppen

Cacaodoppen in je tuin

De vier grootste voordelen

Cacaodoppen zijn een goede bodembedekker. Bodembedekkers zijn goed strooibare, droge materialen die de bodem rondom je planten afdekken. Dé manier om je tuin te beschermen tegen uitdroging. Want een bodem die op een natuurlijke manier is bedekt, blijft vochtiger. Maar er zijn nog meer voordelen. Wij zetten de vier grootste voordelen van cacaodoppen voor je op een rij:

Een natuurlijke onkruidbestrijder

Chemische bestrijdingsmiddelen zijn niet goed voor de natuur, de beestjes in de grond en de bodem. Na enige tijd kunnen deze bestrijdingsmiddelen namelijk in het grondwater terecht komen. Zeker als je in een grondwaterbeschermingsgebied woont, kan dit invloed hebben op de kwaliteit van het grondwater. Met cacaodoppen bestrijd je onkruid op een natuurlijke manier. Door een dunne laag (drie à vier centimeter) op de aarde van je tuin te leggen, schijnt er geen direct zonlicht op de grond. Hierdoor komt onkruid minder snel op.

Planten groeien en bloeien beter

Cacaodoppen hebben naast dat ze vocht vasthouden, ook een voedende werking. De voedingsstoffen uit cacaodoppen worden via de wortels van de plant opgenomen, met als resultaat een gezonde groei en bloei van je planten. Bovendien houden de voedingsstoffen wortelrot tegen. Na verloop van tijd vergaan de cacaodoppen, ze composteren. Ook deze compost geeft je planten voeding en is dus goed voor je tuin.

"Met 15 minuten sproeien gaat al snel zo'n 100 liter drinkwater verloren. En dat is zonde!"


Minder vaak sproeien

Cacaodoppen zorgen ervoor dat water in de grond minder snel verdampt. De laag cacaodoppen is bovenop droog, maar aan de onderkant juist vochtig. Hierdoor hoef je minder vaak je tuin te sproeien (de helft minder!). Hiermee bespaar je een hoop drinkwater: met 15 minuten sproeien gaat al snel zo’n 100 liter drinkwater verloren. En dat is zonde! Bovendien kun je voor het sproeien van je tuin beter regenwater gebruiken, dat je bijvoorbeeld opvangt in een regenton.

Geen last van slakken en katten in je tuin

Slakken en katten zijn absoluut geen liefhebbers van cacaodoppen. Zij houden namelijk niet van de geur van cacaodoppen en kiezen dus liever een andere plek om hun behoefte te doen. Cacaodoppen zijn dus een ideale manier om deze beesten uit je tuin te weren. Niet langer last van beschadigde planten door slakken en uitwerpselen van katten in je tuin.

Cacaodoppen hebben wel één belangrijk nadeel, ze zijn namelijk schadelijk voor honden. Chocolade is giftig voor een hond en cacaodoppen zijn restanten van cacao en bevatten ook het schadelijke theobromine. Let hier ook op als je met je hond op bezoek gaat in de tuin van een iemand anders. Een paar doppen zijn niet schadelijk voor je hond, maar een grote hoeveelheid wel.