Klimaatbestendige tuin

Van droogte tot hoosbui: 5 tuintips

Het najaar is een goed moment om eens kritisch naar je tuin te kijken. Hoe ligt die erbij na de extreme warmte in juli en de warme slotdagen van augustus? Lees onze 5 tips om je tuin beter te beschermen tegen droge periodes, zodat je de volgende zomer zo min mogelijk hoeft te sproeien.

1. Laat in de herfst een laagje bladeren liggen

Om de grond van je borders te beschermen tegen uitdroging, helpt het om compost, houtsnippers of cacaodoppen te gebruiken. Of laat na de herfst een laagje bladeren liggen. De stelregel is dat bodem die op een natuurlijke manier is bedekt, vochtiger blijft.

2. Kies vaste planten die tegen de droogte kunnen

De afgelopen droge zomers is onderzocht welke vaste tuinplanten ook zonder sproeien overleven. Sedum bijvoorbeeld is een prima bodembedekker die mooi groen blijft, ook bij extreme droogte. Op internet zijn veel tips te vinden voor droogtebestendige plantenborders, of vraag advies aan een hovenier of specialist in het tuincentrum.

3. Vang regenwater op

Regenwater is gratis en perfect om planten water te geven. Ook deze zomer is er relatief veel regen gevallen die je goed kunt gebruiken om je tuin groen te houden. De bekendste en goedkoopste manier om regenwater op te vangen is de regenton, te vinden bij bouwmarkten en bij speciaalzaken. Hier lees je meer over de voordelen van een regenton.

4. Koppel de regenpijp af van het riool

Het grootste gedeelte van het regenwater belandt in het riool. Niet voor niets zie je vaak een overbelaste riolering na grote stortbuien. Veel gemeenten stimuleren het afkoppelen van regenpijpen van het riool. Dan gaat het regenwater via je tuin weer terug naar de bodem en draag je bij aan het op peil houden van het grondwater. Met als groot voordeel dat de grond in je tuin een stuk vochtiger blijft. Check of jouw gemeente een subsidieregeling heeft voor het afkoppelen van regenwater.

5. Plaats een regentank in je tuin

Wil je nog verder gaan bij het nemen van maatregelen om regenwater op te vangen, overweeg dan een tank met filter. De tank wordt aangesloten op de regenpijp en vult zich met regenwater. De meeste tanks kunnen het regenwater ook nog filteren. Op internet is meer informatie te vinden.