Tips voor een slimme afvoer van regenwater

Tips voor een slimme afvoer van regenwater

Staat jouw tuin ook blank na een flinke regenbui? Dan hebben we slecht én goed nieuws voor je. Die hevige regenbuien gaan in de toekomst steeds vaker voorkomen. Maar gelukkig kun je zelf veel doen om te zorgen voor een goede afvoer van regenwater.

De beste manier om regenwater af te voeren is eigenlijk heel simpel: laat het de bodem intrekken! Op die manier wordt regenwater uiteindelijk grondwater, en daar maken wij weer drinkwater van. In ieder geval is het erg belangrijk dat je de regenwaterafvoer niet aansluit op het riool. Tijdens een flinke regenbui kan het riool dan overstromen. En zelfs als het riool niet overstroomt, is het zonde om dat schone regenwater niet te gebruiken. Bijvoorbeeld voor het bewateren van je planten en het wassen van je ramen.

Regenwater afvoeren

Regenwater kun je het beste afvoeren. Afvoeren is het gecontroleerd laten wegstromen van het regenwater dat je opvangt. Hierdoor stroomt het niet meer het riool, maar je tuin in. Dit gebeurt vaak via een afvoergoot. Zo’n afvoergoot loopt natuurlijk ergens heen. Het beste leid je een goot naar een plek waar regenwater wordt opgevangen. Of waar het water rustig de bodem in kan trekken. Dat kan op verschillende manieren:

  1. Plaats een regenton: Wil je water opvangen? Dan kun je een regenton plaatsen. De vier grootste voordelen van een regenton vind je hier.
  2. Plaats een infiltratiekrat: Een regenton is erg handig, maar je kunt ook een infiltratiekrat koppelen aan je regenton. Zit je regenton vol, dan loopt het overtollige water de infiltratiekrat in. In zo’n krat vang je water ondergronds op. Daarna sijpelt het, heel langzaam, de bodem in. Hierdoor voorkom je dat er plassen water in je tuin ontstaan. Of je regenton overstroomt. ,
  3. Plaats een vijver: Een totaal andere oplossing is het plaatsen van een vijver. Niet alleen zijn vijvers goede opslagplaatsen voor regenwater, ook geven ze sfeer aan je tuin.
  4. Plaats waterdoorlatende tegels, gras of grind: Je kunt regenwater ook rustig je tuin in laten trekken. In veel moderne tuinen is dit lastig, omdat ze vaak voor een groot deel betegeld zijn. Een oplossing hiervoor is het aanleggen van een afvoergoot. Maar het is nog beter om gras of grind in je tuin te leggen, omdat water hier makkelijk doorheen trekt. Heb je een kleine tuin, of ben je gewoon érg fan van tegels? Dan bestaan er ook waterdoorlatende tegels.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over drinkwater

Weten wat er speelt rondom drinkwater? En handige tips ontvangen over hoe je duurzaam met drinkwater kunt omgaan in en om het huis? Meld je dan nu aan voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief.