Water besparen in de tuin

Hoe houd ik mijn tuin groen tijdens warme dagen?

Op warme dagen gebruiken we met z’n allen honderden miljoenen liters drinkwater extra. Om de tuin te sproeien, badjes te vullen en een keer extra te douchen. Duurt dat dagen achter elkaar, dan kan het zo zijn dat de dagelijkse voorraad in onze reservoirs heel hard gaat en er minder water uit de kraan komt. Probeer daarom op warme dagen extra zuinig te zijn met water.

En dat betekent vooral goed nadenken over het sproeien van de tuin. Een sproeibeurt van 15 minuten kost namelijk maar liefst 100 liter water. Hieronder vind je 5 tips om je tuin groen te houden en toch zuinig te zijn op het drinkwater.

Tips korte termijn

1. Sproei slim

Als je in de zomer midden op de dag gaat sproeien, dan verdampt bijna al het water meteen weer. De beste tijd om te sproeien is daarom heel vroeg in de ochtend (voor 7 uur) of ’s avonds (na 22 uur), zodat het water de tijd heeft om in te trekken. Een beetje droogte is trouwens helemaal niet zo verkeerd voor veel planten. Zo stimuleer je namelijk wortelgroei.

2. Hergebruik water

Vul je een badje in de tuin met kraanwater? Laat het daarna dan niet zomaar weglopen. Je kunt dat water namelijk heel makkelijk hergebruiken om je planten in de tuin mee water te geven. Dat geldt ook voor water uit de condensdroger, of water dat je gebruikt om groenten mee te wassen of te koken.

Tips lange termijn

3. Gebruik ook in de zomer een regenton

Regenwater is gratis en perfect om planten water te geven. In de zomer regent het minder vaak, maar kunnen er wel pittige regenbuien vallen, die je regenton weer aanvullen. Maak het jezelf dus gemakkelijk en schaf een regenton aan. Het zal je verbazen hoeveel water zelfs een klein buitje oplevert.

4. Zorg voor bodembedekking

Om de grond van je borders te beschermen tegen uitdroging helpt het om compost, houtsnippers of cacaodoppen te gebruiken. Of laat na de herfst een laagje bladeren liggen. Bodem die op een natuurlijke manier is bedekt, blijft vochtiger.

5. Tegel eruit, plant erin

Als je tuin helemaal is betegeld dan wordt regenwater rechtstreeks afgevoerd naar het riool. Zonde. Het is beter voor de natuur als je zorgt dat regenwater de bodem in kan zakken. Zorg daarom in je tuin voor een mix tussen planten, bomen en tegels. En koppel de regenpijp af van de riolering, zodat regenwater je tuin in loopt . Dat is goed voor je tuin en voor het grondwaterpeil.

Sproeien

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over drinkwater

Weten wat er speelt rondom drinkwater? En handige tips ontvangen over hoe je duurzaam met drinkwater kunt omgaan in en om het huis? Meld je dan nu aan voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief.