Tuin sproeien

Tuin sproeien: de beste tips

In Nederland worden de zomers steeds heter. Droogte duurt steeds langer en regenbuien worden heviger. Wil je je planten gezond houden, dan moet je ze op de juiste manier water geven. In dit artikel vertellen we hoe je slim sproeit. En wat je nog meer kunt doen om je planten in de zomer tevreden te houden.

Slim sproeien doe je door rekening te houden met drie dingen. Dat zijn de zon, de plek waar je sproeit en de kracht van je planten. Oftewel:

Sproei wanneer de zon niet fel schijnt

Bijvoorbeeld vroeg in de ochtend of juist laat in de avond. Anders verdampt het grootste deel van het water. En hebben je planten er niks aan.

Sproei zo dicht mogelijk bij de grond

Sproei dicht bij de wortels van je planten. Daar hebben ze het water namelijk nodig. Gooi je al het water op de bladeren van je planten, dan hebben ze er niet zo veel aan. Plus, een groot deel van dat water verdampt voordat het bij de wortels van je planten komt!

Train je planten om water vast te houden

Probeer bijvoorbeeld om je planten steeds minder vaak genoeg water te geven. Totdat je het nog maar één keer per week hoeft te doen. Zo train je ze om water beter vast te houden. En houden ze het langer vol in de hitte. Een leuk extraatje: je tuin mooi houden kost op deze manier een stuk minder moeite!

Tuintips.

Cookie instellingen

Om de video te bekijken moet u eerst de cookieinstellingen accepteren.

Sproeien met regenwater

Wil je de tuin nog meer verwennen? Sproei dan niet met kraanwater, maar met regenwater. Omdat daar geen kalk in zit, is het beter voor je planten. Regenwater kun je op verschillende manieren opvangen. Bijvoorbeeld in een regenton. Lees voor meer inspiratie ons artikel de vier grootste voordelen van een regenton. Maar water opslaan kan op meer manieren. Denk bijvoorbeeld aan water opslaan in een vijvertje, of ondergronds in een regentank.

Je tuin klimaatbestendig inrichten

Ben je van plan om dit jaar je tuin écht goed aan te pakken? Maak je tuin dan klimaatbestendig. Simpel gezegd betekent dit dat je meer water vasthoudt in de grond en je tegels inruilt voor groen. Geïnteresseerd? We hebben een uitgebreid artikel geschreven over de klimaatbestendige tuin.

Je planten op de juiste manier water geven doe je dus door slim te sproeien. Daarmee maak je niet alleen je planten blij, maar zo ben je ook zuinig op je water. En dat is goed voor de natuur en het grondwaterpeil.