Voordelen van een regenton

De vier grootste voordelen van een regenton

Voordat drinkwater bij jou uit de kraan komt, is het als zoet water uit de lucht komen vallen. Ieder jaar valt er gemiddeld zo’n 80 centimeter regen in Nederland. En elk jaar wordt dat een beetje meer. Dat blijkt uit metingen van het KNMI die al sinds 1910 worden gedaan. Het is zonde om niets met dat regenwater te doen, toch? In dit artikel geven we je de vier grootste voordelen van een regenton.

Voordeel #1: met een regenton ben je voorbereid op extreme weersomstandigheden

Er vallen steeds vaker hevige, korte buien. Doordat regenwater vaak niet snel genoeg de bodem in kan zakken, kan er wateroverlast ontstaan. Een regenton kan helpen een gedeelte van het water op te vangen. Aan de andere kant krijgt Nederland te maken met steeds langere periodes waarin het warm is. Veel mensen maken daarom al gebruik van regenwater door het op te vangen in een regenton. En daar hebben ze goede redenen voor: het opvangen van regenwater is een slimme zet om ook in tijden van droogte je planten te voorzien van water. Scheelt weer een sproeibeurt, die ieder kwartier gemiddeld 100 liter water kost.

Voordeel #2: water uit de regenton is beter voor je tuin

Het drinkwater dat bij jou uit de kraan stroomt, is gezuiverd door Vitens. Stoffen zoals kalk en ijzer halen we grotendeels uit het water. Drinkwater is dus zo schoon, dat het bijna zonde is om aan je planten te geven. Sterker nog, water uit de regenton is beter voor je tuin dan kraanwater! In regenwater zit namelijk geen kalk. Kalk is gezond voor mensen, maar je planten lusten het minder graag. Je ramen en auto wassen met water uit de regenton is trouwens ook een goed idee: weinig kalk in het water betekent namelijk geen strepen op je raam.

Voordeel #3: regenwater is gratis

Regenwater is gratis. En ook al is kraanwater niet duur; waarom zou je zuiver drinkwater gebruiken als je ook gratis regenwater kunt gebruiken? Minder drinkwater gebruiken, betekent dat we de kosten laag kunnen houden. Het geld dat je uitgeeft aan een regenton, verdien je vanzelf weer terug. Plus, regentonnen bestaan er in allerlei soorten en maten. Denk aan kunststof regentonnen of houten regentonnen. Maar ook een wijnvat kan gebruikt worden als regenton. Grote kans dus dat je een model vindt dat past bij jouw smaak en budget. Ook handig om te checken: sommige gemeenten geven subsidies voor het aanschaffen van een regenton.

Voordeel #4: een regenton is goed voor het milieu

Ten slotte is regenwater opvangen goed voor het milieu. Gemiddeld verbruiken we 120 liter drinkwater per persoon per dag. In warme periodes stijgt dit verbruik naar gemiddeld 150 liter per persoon per dag. Vitens wil niet jaarlijks meer grondwater gaan oppompen om aan de groeiende vraag te voldoen. Dit heeft namelijk een effect op onze bodem en de natuur. Met een regenton verbruik je minder leidingwater, waardoor er minder grondwater opgepompt hoeft te worden. Zo zorgen we er samen voor dat de drinkwatervraag niet nog meer stijgt.

Regentonnen zijn dus goed voor het milieu, maar ook voor je tuin en je portemonnee.