Waterbesparende douchekop

Waterbesparende douchekop: dit levert het op

Elke douchebeurt verbruik je ongeveer 70 liter water. Dat kan een stuk minder, zonder dat hoeft in te leveren om comfort! Met een waterbesparende douchekop bespaar je al snel 20% op water en gas. Dat is duurzaam en lekker voor je portemonnee! Maar let op: niet elke douchekop is zo zuinig als hij lijkt.

Geld besparen met douchen doe je op twee manieren:

  1. Je bespaart op je waterrekening, omdat je minder water gebruikt.
  2. Je bespaart op je gasrekening, omdat je minder water hoeft te verwarmen.

Per jaar bespaar je volgens Milieucentraal al snel € 40,- alleen maar door een waterbesparende douchekop te installeren! Dit is berekend voor een gemiddeld gezin van 2,2 personen, aan de hand van een douchetijd van 9 minuten. Maar water besparen is niet alleen goed voor je bankrekening. Het is ook duurzaam. We hebben steeds meer water nodig, maar kunnen niet oneindig grondwater oppompen. Zuinig zijn op je drinkwater is dus heel belangrijk. En goed voor de natuur! Want door water te besparen, houd je het grondwater op peil. Zo blijft de natuur mooi groen.

Hoe werkt een waterbesparende douchekop?

Er zijn verschillende typen douchekoppen die allemaal op een andere manier water besparen. Maar het principe is overal ongeveer gelijk: een doorstroombegrenzer zorgt ervoor dat er minder water door de douchekop stroomt. In veel installaties wordt er vervolgens lucht aan je waterstraal toegevoegd. Daardoor blijft je douche even comfortabel als een normale douche en voel je geen verschil!

Een waterbesparende douche uitzoeken

Een goede douchekop uitzoeken kan een flinke klus zijn. Er bestaan namelijk veel verschillende soorten. Zoals een regendouche, een normale douche en een massagedouche. Kijken naar het waterverbruik is bij elk type douche belangrijk. Ga je voor duurzaam en goedkoop, dan geldt: hoe minder verbruik, hoe beter. Het verbruik van een douchekop staat op de verpakking vermeld. Vaak aan de hand van een letter: Z, A, S, B, C of D. In de tabel hieronder zie je precies wat elke letter betekent.

Klasse Verbruik
Z (spaardouche)  4,3 - 6,9 liter / minuut 
 A 7,0 - 8,7 liter / minuut 
S (standaard)  8,8 – 11,5 liter / minuut 
 B  11,6 – 14,4 liter / minuut
 C (comfort)  14,5 – 17,3 liter / minuut
 D  17,4 – 21,9 liter / minuut 

 

Hoeveel water verbruikt mijn douche?

Voordat je een waterbesparende douchekop koopt, is het handig om te checken hoeveel je huidige douche verbruikt. Misschien is die al heel zuinig en heb je geen nieuwe douchekop nodig! Checken wat je huidige waterverbruik is, doe je zo:

  1. Zet een emmer onder je douche.
  2. Doe de douche 1 minuut lang aan.
  3. Weeg je emmer.
  4. Het getal op je weegschaal is het aantal liter dat jouw douche per minuut verbruikt.