Waterbesparende regendouche: hetzelfde comfort, minder water

Voor een eersteklas douche-ervaring installeren steeds meer mensen een regendouche. Dit soort douches heeft een veel bredere kop en vaak ook een masserende waterstraal. Maar regendouches verbruiken een stuk meer water (en energie) dan normale douches. Zonde voor je portemonnee én voor het kraanwater. Er is een oplossing: de waterbesparende regendouche.

Gemiddeld stroomt er bijna negen liter water per minuut door een normale douchekop. Een regendouche verbruikt gemiddeld wel twintig liter per minuut. In Nederland douchen we gemiddeld acht minuten per dag. Oftewel, met een regendouche verbruik je dagelijks zo’n 90 liter water meer dan met een normale douche.

Waterbesparende regendouche

Je hoeft een regendouche gelukkig niet direct uit je hoofd te zetten. Er bestaan ook regendouches met een waterbesparende functie. Zet je deze functie aan, dan bespaar je soms wel zestig procent op je waterverbruik. Dit komt per persoon neer op 96 liter water per dag. Regendouches op de waterbesparende stand mengen lucht bij het water in. Hierdoor blijft de waterdruk hoog en hoef je dus niets in te leveren aan comfort.

Nog een oplossing: douche korter

Water besparen kan ook door minder lang te douchen. Met iedere minuut korter douchen bespaar je 2.200 liter water per jaar. Douche je nog twee minuten korter, dan bespaar je ongeveer 16.000 liter warm water per jaar per huishouden. Dat is 85 euro! (bron: NIBUD).

Met iedere minuut korter douchen bespaar je 2.200 liter water per jaar. Douche je met de waterbesparende functie, dan bespaar je natuurlijk nog meer kraanwater en gas.

Een regendouche is dus niet de verstandigste keuze als je wilt besparen op je water- en gasverbruik. Wil je toch genieten van een regendouche? Koop dan een model met een waterbesparende functie.

Meer tips om water te besparen? Kijk dan op onze pagina over water besparen.