Het waterecosysteem

Van grondwater tot drinkwater

Bij Vitens winnen we drinkwater vanuit grondwaterbronnen. Hiervoor beheren we maar liefst 105 waterwingebieden in 5 provincies. Ons uitgangspunt is dat de impact van waterwinning op de natuur minimaal moet zijn; sterker nog, Vitens wil een positieve bijdrage leveren aan mens en natuur. Daar waar we vinden dat een bron niet duurzaam is of lijdt onder het lage grondwaterpeil gaan we op zoek naar een andere bron. Dit kan een grondwaterbron op een andere locatie zijn, maar we onderzoeken ook of andere vormen van bronnen mogelijk én voldoende duurzaam zijn.

Toch zien we dat grote gebieden in Nederland structureel te droog zijn. Het watersysteem in Nederland is ingericht op het snel afvoeren van regenwater naar zee, maar door de huidige extreme weersomstandigheden ontstaat verdroging. Meer grondwater oppompen om aan de stijgende vraag naar drinkwater te voldoen, gaat ten koste van de natuur en is in de meeste gevallen geen duurzame oplossing. Er is een omwenteling in ons denken nodig om meer zoet water in ons land vast te houden. Vitens pleit er samen met provincies, waterschappen, natuurorganisaties en agrariërs voor om anders te gaan kijken naar het waterecosysteem.

Het huidige watersysteem

De belangrijkste bron van drinkwater in Vitensgebied is grondwater. Dat grondwater halen we uit prachtige natuurgebieden. Daar kiezen we heel bewust voor. Grondwater is van zichzelf al behoorlijk schoon. Wij hoeven er daarom ook niet veel meer aan te doen om er drinkwater van te maken. Dat komt doordat het al gefilterd is door de natuur. Eigenlijk komt er dus bijna 'bronwater' uit de kraan. Lees hier hoe we van grondwater drinkwater maken.

We zijn dus met een goede reden heel zuinig op onze natuur en zetten alles op alles om onze waterwingebieden te beschermen. Ons doel is om een positieve impact op de natuur te hebben. Dat kunnen we niet alleen. We werken nauw samen met anderen en we vragen ook aan onze klanten om mee te helpen. Samen zorgen we voor de natuur.

Samen zorgen we voor de natuur: De bron van ons drinkwater.

 

De reis van de druppel: van grondwater tot drinkwater

Cookie instellingen

Om de video te bekijken moet u eerst de cookieinstellingen accepteren.

Ons streefstysteem

Zo help je onze bronnen te beschermen.