Echte bespaartips

Douchen met je kleding aan om drinkwater te besparen? Douche ff normaal. Maar zonder te grappen; de situatie waarbij de reservoirs leeg raken en er écht geen water meer uit je kraan komt, is steeds aannemelijker. Zeker ‘s zomers met het sproeien van de tuin en het vullen van de zwembadjes gaat het hard met het drinkwater. We staan er soms te weinig bij stil dat het hier gaat om drinkwater, niet zomaar water dus. Op een normale dag verbruiken we 128 liter drinkwater. Op een zomerse dag loopt dit op tot een gemiddelde van 150 liter per persoon!

Hoe geniet je dan maximaal van lekker zonnig weer, zonder dat je heel veel extra veel drinkwater gebruikt? Dat kan heel makkelijk met deze slimme tips. Help mee, hou de kraan nat!

1. Korter douchen

Wist je dat je met zo'n 70 liter drinkwater doucht? Een minuutje korter douchen scheelt al snel 8 liter drinkwater. Tip: zet je favoriete nummer (van maximaal 5 minuten) op en douche een liedje lang. Of installeer een waterbesparende douchekop!

2. De tuin slim sproeien

Als je midden op de dag je tuin sproeit, verdampt bijna al het water meteen weer. Zonde! Want door 15 minuten te sproeien, gebruik je zo’n 100 liter drinkwater. De beste tijd om te sproeien is daarom vroeg in de ochtend (voor 7.00 uur) of ’s avonds (na 22.00 uur). En wist je dat je heel veel hebt aan een regenton als het droog is? Een fikse onweersbui zorgt er namelijk voor dat 'ie ook in de zomer vaak vol is. 

3. Je zwembadwater langer mee laten gaan

Op zonnige dagen is het heerlijk om af te koelen in een opblaaszwembad(je). Door een voetenbadje te gebruiken, het zwembad af te dekken wanneer je het niet gebruikt, en wat chloor toe te voegen, geniet je de hele zomer van je zwembad.

Benieuwd naar meer zomerse drinkwatertips? Klik hier!