Wijs met drinkwater

Hoe hou je de drinkwaterrekening laag?

Wijs met drinkwater

Dagelijks gebruiken we per persoon 120 liter drinkwater. Het meeste drinkwater gebruik je om te douchen, in bad te gaan of om de wc door te spoelen. Met een paar kleine aanpassingen kun je al vele liters drinkwater besparen. Dat is goed voor de natuur én voor je portemonnee. 

Slim douchen is snel terugverdiend

Tijdens een gemiddelde douchebeurt van 8 minuten verbruik je ongeveer 70 liter drinkwater. Door een waterbesparende douchekop te installeren, bespaar je al snel 7 liter water per douchebeurt. En door korter te douchen of juist slim over je douchegewoontes na te denken, kun je ook heel wat drinkwater besparen. En dat scheelt ook gas en geld. 

Wijs met drinkwater in huis.

Hou de drinkwaterrekening laag met de waterbespaarpot

Door de hoge energieprijzen willen steeds meer mensen korter douchen. Dat scheelt veel drinkwater en energie. Grote uitdaging is om kinderen te motiveren om sneller onder het warme water vandaan te komen. Daar heeft Elisabeth, Vitens-klant uit Zwolle, iets op gevonden: de waterbespaarpot-actie! Deze leuke bespaaractie voor kinderen delen we graag met iedereen die deze uitdaging herkent.

Hoe werkt de Waterbespaarpot-actie?

  • Download en print de actiekaart en hang hem op een zichtbare plek. Voor ieder kind een eigen kaart.
  • Hoe lang douchen de kinderen nu? Dit neem je als basis. Voor iedere minuut die ze korter douchen, zetten ze een streepje op de actiekaart. 
  • Bedenk samen met de kinderen een leuk spaardoel: extra schermtijd, hun favoriete avondeten, een uurtje later naar bed of een leuk uitstapje. En bedenk bij hoeveel minuten ze dit doel behaald hebben. Je kunt er ook een onderlinge competitie van maken.

Het kan handig zijn om een minimumaantal doucheminuten af te spreken. Wel zo fris. ;) Voorbeeld: Emma doucht normaal gesproken 8 minuten. Ze spreekt met haar ouders af dat ze elke dag minimaal 2 minuten moet douchen. Ze kan dus maximaal 6 streepjes per dag verdienen. Als Emma 25 streepjes heeft gezet, en dus 25 minuten douchen heeft bespaart, bakt haar vader een heerlijke appeltaart!

Klik hier om de actiekaart te downloaden. 

Bespaar 6000 liter per jaar met een druk op de knop

Gemiddeld gebruiken we 120 liter per persoon per dag. Daarvan gebruiken we maar liefst 35 liter om de wc door te spoelen! En juist daar kan water besparen heel eenvoudig zijn.

De meeste wc's hebben een grote en kleine knop. Door bij een kleine boodschap op de kleine knop te drukken, bespaar je al snel 20 liter water per dag. Dat is meer dan 7.000 liter drinkwater per jaar! Dat is niet alleen duurzamer, maar scheelt ook op je drinkwaterrekening. Kleine moeite, groot effect!

Feiten en cijfers - Weetjes over de wc0spaarknop.

Op pad met Arie Aardworm

Arie Aardworm neemt je mee in een leuk en leerzaam avontuur door onze waterwingebieden. Hier kom je van alles te weten over drinkwater: hoe dat gemaakt wordt, waarom we er zuinig op moeten zijn en waarom de natuur zo bijzonder is.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Zo blijf je altijd op de hoogte van de beste bespaartips.