
Waterbesparing als consument
Hoe kan jij thuis drinkwater besparen?
Gemiddeld gebruiken we in Nederland per persoon 129 liter drinkwater per dag. Dit gebruiken we om te drinken en te douchen, maar ook om het toilet mee door te spoelen en om de vaatwasser of wasmachine te laten draaien. Ons drinkwater lijkt zo gewoon en vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Verspillen is zonde. Voor jezelf, voor de natuur en voor volgende generaties. Met onderstaande waterbespaartips kun je dagelijks gemakkelijk veel water besparen. Goed voor je portemonnee én goed voor de natuur. Want door water te besparen, houd je het grondwater op peil en de natuur groen.

Waterbespaartips
-
Douch maximaal 5 minuten
Per minuut gebruikt een normale douche 6 liter water. Douch jij normaal gesproken 10 minuten? Dan komt dat dus neer op 60 liter water! Door maximaal 5 minuten te douchen, bespaar je al een groot deel van je dagelijkse drink watergebruik.
Je kan hiervoor een douchetimer gebruiken, of zet je favoriete liedje aan die maximaal 5 minuten duurt.
-
Sla het douchen een aantal keer in de week over
Korter douchen kan nog best lastig zijn. Een aantal keer een douchebeurt overslaan, is voor jou misschien wel makkelijker te doen! Daar bespaar je per keer al 30 liter water mee, als je normaal 5 minuten doucht. Douch je langer dan dat? Dan bespaar je dus nóg meer!
-
Gebruik een waterbesparende douchekop
Je hoeft zelf het minst te veranderen tijdens het douchen, als je gebruik maakt van een douche met een waterbesparende douchekop. Zit deze nog niet in jouw douche, en weet je niet welke je hiervoor kan aanschaffen? Wij hebben een aantal waterbesparende douchekoppen voor jou op een rijtje gezet.
-
Zet de kraan van de douche minder ver open
Gemiddeld komt er bij een normale douche 6 liter water per minuut uit de kraan. Als je de kraan minder ver open zet, komt er ook minder water per minuut uit. Een makkelijke manier om met dezelfde hoeveelheid tijd onder de douche, tóch minder water te gebruiken!
-
Zet de douche uit als je jezelf of je haar inzeept
Tijdens het inzepen van je lichaam of je haar heb je geen water nodig. Tijdens deze handelingen kan je de kraan even uitzetten en bespaar je zo 6 liter per minuut.
-
Doe het tandenpoetsen en scheren bij de wastafel
Poets jij je tanden in de douche? Of ga jij uitgebreid onder de douche scheren? Je gebruikt minder water als je dit bij de wastafel doet. Gebruik een bekertje met water of zet een laagje water in de wasbak. Dat scheelt 6 liter water per minuut dat je normaal gesproken onder de douche zou staan tijdens deze handelingen.
-
Repareer lekkende of druppelende kranen
-
Denk aan waterbesparing bij het verbouwen of het plaatsen van een nieuwe badkamer
Plaats hierbij direct een waterbesparende douchekop.
-
Douch minder warm of koud om korter te douchen
Als je de temperatuur van de douche tijdens je douchebeurt minder warm zet dan wat je normaal gesproken doet, sta je waarschijnlijk ook minder lang in de douche!
-
Vang het koude water op voordat je onder de douche stapt
Doe dit door een emmer onder de douche te zetten. Dit opgevangen water kun je weer slim gebruiken om je planten mee water te geven of om het toilet mee door te spoelen.
-
Gebruik de bespaarknop of de kleine knop
De meeste toiletten hebben een bespaarknop of een kleine knop, waarmee er minder water door het toilet wordt gespoeld dan met de grote knop. Dit scheelt per spoelbeurt al 3 liter water. Gebruik dus alleen de grote knop als het echt nodig is.
Plak een sticker of briefje op de spoelknop, ter geheugensteun om die knop te gebruiken!
-
Vang het koude water op voordat je onder de douche stapt
Doe dit door een emmer onder de douche te zetten. Dit opgevangen water kun je weer slim gebruiken om je planten mee water te geven of om het toilet mee door te spoelen.
-
Repareer doorstromende stortbakken en een lekkend kraantje in het toilet
-
Denk aan waterbesparing bij het verbouwen of het plaatsen van een nieuw toilet
Plaats hierbij direct een waterbesparend toilet.
-
Gebruik regenwater voor je toilet
Door watervriendelijk bouwen kan je ervoor zorgen dat er geen drinkwater mee door het toilet spoelt, maar regenwater.
-
Verminder het watervolume in het reservoir
Doe dit bijvoorbeeld door er een baksteen of een met zand gevuld flesje in te leggen. Ook kan je hiervoor de vlotter lager afstellen. Hiermee verklein je de inhoud van het waterreservoir en stroomt er minder water per spoelbeurt weg door het toilet.
Je kan ook een waterstop in het toilet plaatsen. Dit is een gewichtje dat je aan het spoelmechanisme hangt waardoor de spoeling stopt als je de knop loslaat.
-
Gebruik de gieter in plaats van de tuinslang
-
Train je planten om water vast te houden
-
Sproei wanneer de zon niet fel schijnt
Doe dit vroeg in de ochtend (voor 07:00 uur) of 's avonds (na 22:00 uur). Kijk vooraf eerst naar de weersvoorspelling om te zien of sproeien nodig is. Gaat het regenen? Dan hoef je natuurlijk niet te sproeien.
Sproei daarnaast zo dicht mogelijk bij de grond. Sproei alleen je tuin en niet de tegels om groene aanslag op de tegels te voorkomen.
-
Gras hoeft niet altijd groen te zijn
Bij droogte wordt gras geel. Dat is dus heel normaal bij hitte. Bij sproeien verdampt het water vaak gelijk. Je hoeft alleen maar te wachten op de volgende regenbui, dan wordt het vanzelf weer groen!
-
Kies planten die tegen droogte kunnen
-
Plaats een regenton
Koppel een infiltratiekrat aan je regenton.
Ook met een regentank kan je regenwater gebruiken in plaats van drinkwater.
-
Maak van je gazon een bloemenweide
Gras heeft het moeilijk. Neem afscheid van dat keurige gazon en ga voor planten.
-
Gebruik houtsnippers of cacaodoppen en compost
-
Verwijder onkruid op een (grond)watervriendelijke manier
-
Vergroen je tuin of balkon
Vervang tegels in de tuin door groen om regenwater door de bodem te laten zakken. Dit vermindert wateroverlast na een bui. Daarnaast werkt groen verkoelend in tegenstelling tot tegels, die warmte vasthouden.
Bovendien is groen goed voor de biodiversiteit. Vogels en insecten profiteren ervan. -
Gebruik een veger om groene aanslag op tegels te verwijderen
Gebruik niet een hogedrukspuit om de oprit of tegels in de tuin schoon te maken. Deze gebruiken al snel zo’n 10 liter water per minuut. Een eenvoudige bezem heeft hetzelfde resultaat, en voorkomt ook nog eens groene aanslag!
-
Koppel je regenpijp af en laat het water in de tuin lopen
-
Denk aan waterbesparing bij het verbouwen of het plaatsen van een nieuwe tuin
Leg een vijver en/of een wadi aan.
-
Ga zwemmen in open water of in een openluchtbad
In plaats van zelf een zwembad aan te schaffen en op te zetten in de tuin, kan je ook naar een publiek openluchtbad of naar open water in de buurt gaan. Benieuwd waar een waterplas bij jou in de buurt zit? Kijk dan hier.
-
Speel watervriendelijke spelletjes
-
Neem een koud voetenbadje
-
Houd je zwembadwater schoon
Er zijn meerdere manieren hoe je je zwembadwater langer schoon houdt:
- Zuiver het water
- Zorg voor schone voeten (gebruik een voetenbadje)
- Dek het bad na gebruik af
-
Het voorspoelen van je vaat is niet nodig
Zolang je je borden maar goed schoon schraapt (zonder water) voordat ze de vaatwasser ingaan.
-
Was alleen met een volle vaatwasser
-
Gebruik het eco-programma
Zet de vaatwasser op de eco-stand in plaats van de normale stand. Dit programma duurt wat langer, maar kost minder water en energie.
-
Laat bij het afwassen de kraan niet open staan
Vul altijd de spoelbak of een afwasteiltje, en was en spoel niet af met de kraan open.
-
Denk aan waterbesparing bij het verbouwen of het plaatsen van een nieuwe keuken
Plaats hierbij direct een waterbesparende afwasmachine.
-
Lucht je kleding
Veel kledingstukken, zoals jeans of truien, kunnen meerdere dagen gedragen worden (als ze niet vies zijn). Vooral wollen kleding is van nature vuilafstotend. Gewoon even buiten luchten! Hierdoor verminder je de frequentie van het wassen, bespaar je water en energie en blijven je kleren langer mooi en gaan ze langer mee.
-
Gebruik het eco-programma
Zet de wasmachine op de eco-stand in plaats van de normale stand. Dit programma duurt wat langer, maar kost minder water en energie.
-
Was alleen met een volle wasmachine
-
Let bij aanschaf van een nieuwe wasmachine op het watergebruik
-
Kies voor de waterbesparende wasstraat
Die gebruikt minder water dan als je zelf op straat wast met de tuinslang. En het is beter voor het milieu, omdat in een wasstraat de restjes wasmiddel, olie en viezigheid worden opgevangen.
-
Auto met de hand wassen? Gebruik regenwater
Gebruik regenwater uit de regenton, en gebruik een emmer in plaats van de tuinslang.
-
Waterneutraal wonen
Vang regenwater op en gebruik het nuttig in en rond je woning. Doe dit bijvoorbeeld door het te benutten voor het sproeien van de tuin en het wassen van de auto. Afvoerwater kan bovendien gerecycled worden voor de (af)wasmachine en wc. Het drinkwaterverbruik kan door dit soort maatregelen in de toekomst afnemen van 120 naar 5 liter per persoon per dag.
-
Watervriendelijk bouwen
Momenteel wordt er drinkwater gebruikt voor onder andere het toilet, de wasmachine en in de tuin. Hiervoor is echter geen drinkwaterkwaliteit voor nodig. Thuis kan water hergebruikt worden. Dit noemen we circulair watergebruik. Om dit mogelijk te maken moeten woningen die nu worden gebouwd watervriendelijk gebouwd worden. Hiermee wordt het eenvoudiger om thuis te besparen op drinkwater. Geen drinkwater meer voor de wasmachine, douche en wc levert een enorme besparing op!
Lees hier meer over watervriendelijk bouwen -
Badkamer
Een kleine aanpassing in de badkamer voor waterbesparing is al mogelijk door je douchekop te vervangen voor een waterbesparende douchekop. Waterbesparende douchekoppen gebruiken minder water per minuut.
-
Toilet
Denk bij verbouwing van je huidige woning of bij het bouwen van een nieuw huis aan het plaatsen van een waterbesparend toilet. Moderne toiletten gebruiken minder water om door te spoelen dan verouderde toiletten. Bovendien kan een regenwatersysteem meegenomen worden in de bouwplannen van een geheel nieuwe woning.
-
Keuken
In de keuken kan je denken aan een waterbesparende (af)wasmachine. Moderne (af)wasmachines gebruiken minder energie én water, waardoor je niet alleen water maar ook geld per was bespaart.
-
Tuin
Voor waterbesparing in de tuin kunnen een vijver en/of een wadi aangelegd worden.
Watervergelijkingstool
Vul met jouw jaarlijks waterverbruik de Vitens watervergelijkingstool in om te zien hoe duurzaam jij ten opzichte van vergelijkbare huishoudens met drinkwater omgaat. Weet je niet hoeveel water je jaarlijks gebruikt? Geen probleem! De tool kan dit voor je uitrekenen.
