Waterbesparing als consument

Hoe kan jij thuis drinkwater besparen?

Gemiddeld gebruiken we in Nederland per persoon 129 liter drinkwater per dag. Dit gebruiken we om te drinken en te douchen, maar ook om het toilet mee door te spoelen en om de vaatwasser of wasmachine te laten draaien. Ons drinkwater lijkt zo gewoon en vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Verspillen is zonde. Voor jezelf, voor de natuur en voor volgende generaties. Met onderstaande waterbespaartips kun je dagelijks gemakkelijk veel water besparen. Goed voor je portemonnee én goed voor de natuur. Want door water te besparen, houd je het grondwater op peil en de natuur groen.

Waterbespaartips

 • Waterneutraal wonen

  Vang regenwater op en gebruik het nuttig in en rond je woning. Doe dit bijvoorbeeld door het te benutten voor het sproeien van de tuin en het wassen van de auto. Afvoerwater kan bovendien gerecycled worden voor de (af)wasmachine en wc. Het drinkwaterverbruik kan door dit soort maatregelen in de toekomst afnemen van 120 naar 5 liter per persoon per dag.

  Lees hier meer over waterneutraal wonen
 • Watervriendelijk bouwen

  Momenteel wordt er drinkwater gebruikt voor onder andere het toilet, de wasmachine en in de tuin. Hiervoor is echter geen drinkwaterkwaliteit voor nodig. Thuis kan water hergebruikt worden. Dit noemen we circulair watergebruik. Om dit mogelijk te maken moeten woningen die nu worden gebouwd watervriendelijk gebouwd worden. Hiermee wordt het eenvoudiger om thuis te besparen op drinkwater.  Geen drinkwater meer voor de wasmachine, douche en wc levert een enorme besparing op!

  Lees hier meer over watervriendelijk bouwen
 • Badkamer

  Een kleine aanpassing in de badkamer voor waterbesparing is al mogelijk door je douchekop te vervangen voor een waterbesparende douchekop. Waterbesparende douchekoppen gebruiken minder water per minuut.

 • Toilet

  Denk bij verbouwing van je huidige woning of bij het bouwen van een nieuw huis aan het plaatsen van een waterbesparend toilet. Moderne toiletten gebruiken minder water om door te spoelen dan verouderde toiletten. Bovendien kan een regenwatersysteem meegenomen worden in de bouwplannen van een geheel nieuwe woning.

 • Keuken

  In de keuken kan je denken aan een waterbesparende (af)wasmachine. Moderne (af)wasmachines gebruiken minder energie én water, waardoor je niet alleen water maar ook geld per was bespaart. 

 • Tuin

  Voor waterbesparing in de tuin kunnen een vijver en/of een wadi aangelegd worden.

Watervergelijkingstool

Vul met jouw jaarlijks waterverbruik de Vitens watervergelijkingstool in om te zien hoe duurzaam jij ten opzichte van vergelijkbare huishoudens met drinkwater omgaat. Weet je niet hoeveel water je jaarlijks gebruikt? Geen probleem! De tool kan dit voor je uitrekenen.