Procestechnoloog Bas Rietman vanaf Sint Maarten

Blog

Blog over de werkzaamheden van Procestechnoloog Bas Rietman van Vitens op Sint Maarten.

Op verzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu ben ik namens Vitens Evides International (VEI) op Sint Maarten om te adviseren hoe de watervoorziening kan worden hersteld na orkaan Irma. Ik adviseer over allerlei vraagstukken die hierbij naar boven komen, voor de korte en lange termijn.

Nadat ik eind september groen licht kreeg van het ministerie van I&M om te helpen, ging het snel. Twee dagen later zat ik in het vliegtuig naar Curaçao en vloog vervolgens direct door naar Sint Maarten met een vliegtuig van Defensie.

Defensievliegtuig naar Sint Maarten

Hoewel het al weer een paar weken geleden is dat de orkaan over het eiland heen raasde en men inmiddels is gestart met opruimwerkzaamheden, zie ik veel schade. Complete huizen zijn weg (veelal oudere houten huizen), alleen de toiletgroep van steen staat dan nog overeind. Niet alleen de schade aan de gebouwen is groot, ook de natuur heeft het flink te verduren gehad. Aan de bomen en struiken is vrijwel geen blaadje te vinden.

Defensievliegtuig van binnen

Sint Maarten produceert haar drinkwater vanuit zeewater. De drie productiebedrijven die van zeewater drinkwater maken, zijn vrijwel ongeschonden uit de orkaan gekomen. 9 van de 12 reservoirs zijn echter zodanig beschadigd dat de infrastructuur flink is aangetast.

Beschadigde reservoirs op Sint Maarten 

Inmiddels zijn de drie productiebedrijven weer operationeel en leveren direct water aan grote delen van het eiland. Wel kan tijdens piekuren de druk wegvallen. Er zijn ook nog steeds delen van het eiland zonder drinkwater.

Om ook deze gebieden van drinkwater te voorzien, heb ik samen met medewerkers van het lokale energie- en waterbedrijf GEBE, Purleau en Hatenboer Water en de aanwezige militairen een mobiele drinkwaterzuiveringsinstallatie geplaatst.

Water tappen op Sint Maarten

Sinds zondag distribueren we drinkwater van de mobiele drinkwaterinstallatie naar wijken waar geen water is. Komende dagen optimaliseren we de bedrijfsvoering van de mobiele waterinstallatie. Daarna dragen we de regie over aan het lokale personeel.

Minister Plasterk heeft tijdens zijn bezoek aan Sint Maarten de mobiele waterinstallatie bezocht en het water geproefd.

De komende tijd houd ik me bezig met langetermijn vraagstukken rond de infrastructuur van de lokale drinkwatervoorziening. Het duurt nog wel 3 tot 6 maanden voordat alle beschadigde reservoirs hersteld zijn en de gehele infrastructuur operationeel is .

Na ruim een week op Sint Maarten zie ik de heuvels langzaam weer groen kleuren. Er verschijnen alweer blaadjes aan de bomen. Het opruimen van de chaos gaat ook door. Maar de verwoeste boten, huizen en gebouwen zijn voorlopig nog niet hersteld.

Sint Maarten

Wel normaliseert het dagelijkse leven. De eerste cafés, restaurants en straattentjes met muziek gaan weer open. Ook de supermarkten zijn weer goed bevoorraad. Ik hoop dat toeristen niet lang wegblijven, want deze belangrijke bron van inkomsten kan Sint Maarten goed gebruiken.  

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.