Bizondere beesten

Blog

De wisent is het grootste levende zoogdier op het Europese continent. Deze stoere bizon is sinds 2007 ook weer in Nederland. Eerst in een deel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland en sinds afgelopen zomer ook in het hart van de Veluwe. Vitens maakte dit mede mogelijk.

In het hart van de Veluwe ligt boswachterij Kootwijk, één van de oudste gebieden van Staatsbosbeheer. Er is bos, heidevelden en een echte zandverstuiving. De grootste van West-Europa. Een deel van deze boswachterij is nu het leefgebied van de wisenten. Samen met de hier al van nature voorkomende edelherten en wilde zwijnen maken zij het afwisselende landschap nog aantrekkelijker. Vitens heeft meegedacht over een oplossing voor het ontbreken van water voor de wisenten. En heeft ook bijgedragen om de aanleg van kunstmatige vennen mogelijk te maken.

Eerder was namelijk gebleken dat het aantal drinkplaatsen ter plekke onvoldoende was voor deze beschermde diersoort. Daardoor was het uitzetten vorig jaar nog niet mogelijk. De nieuwe vennen, aangelegd door Staatsbosbeheer, hebben dit probleem opgelost. De wisenten hebben een leefgebied van 400 hectare in een voor publiek afgesloten gebied.

Wil je beesten toch eens in het echt zien? Kijk dan voor een excursie op www.wisentopdeveluwe.nl.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.