Day Zero Kaapstad

Blog

Het is aftellen in Kaapstad. Als het waterverbruik op dezelfde voet door gaat, dan is 21 april 2018 ‘Day Zero’. Dan zullen de reservoirs waar de drinkwatervoorziening van de miljoenenstad van afhankelijk is, leeg zijn. Of er moet een wonder gebeuren. Dat de weergoden Kaapstad gunstig gestemd zijn en het heel hard gaat regenen. Dat zou écht een wonder zijn, want de afgelopen 3 jaar heeft de stad te maken met uitzonderlijke droogte, waardoor de drinkwater reservoirs steeds leger werden. Dus is het nu crisis in Kaapstad. Het stadsbestuur heeft hoge boetes afgekondigd als mensen met drinkwater hun auto wassen, of hun zwembad vullen. Het waterverbruik is vanaf nu gelimiteerd tot 50 liter per persoon per dag. Ter vergelijking: Een gemiddelde Nederlander gebruikt zo’n 120 liter per persoon per dag. Na Day Zero zullen de inwoners van Kaapstad aangewezen zijn op 200 tappunten om jerrycans te vullen met water. Doemdenkers voorspellen Mad Max-achtige toestanden waar arm en rijk de strijd met elkaar aangaan om water op te halen van buiten de stadsgrenzen.

Kaapstad is nu in het nieuws, maar dat grote steden kampen met ernstige waterschaarste is zeker geen nieuws. Dat zien wij elke dag terug in ons dagelijkse werk.

VEI (de internationale dochterorganisatie van diverse Nederlandse drinkwaterbedrijven) is actief in 20 landen bij de ondersteuning van urbane drinkwaterbedrijven en heel veel van onze partnerdrinkwaterbedrijven worstelen met toenemende waterschaarste. De gerenommeerde wereldwijde denktank World Resource Institute becijferde al eerder dat watertekort een van de grootste problemen van de 21ste eeuw is.

Het is een simpele optelsom. Aan de ene kant neemt de vraag naar drinkwater astronomisch toe door de bevolkingsexplosie in de steden. Onze partner Dhaka WASA dat momenteel drinkwater levert aan de 14,5 miljoen inwoners van de hoofdstad van Bangladesh, krijgt er elk jaar een half miljoen klanten bij omdat de stad maar blijft groeien. Dat is een ongekende groei. Bovendien neemt het gemiddeld waterverbruik per inwoner ook toe, omdat mensen zich door ontwikkeling steeds meer kunnen veroorloven en zich er niet bewust van (willen) zijn dat drinkwater schaars is. Aan de andere kant neemt het aanbod van zoet water af door vervuiling, klimaatverandering en door de overexploitatie van grondwaterbronnen.

Tussen die groeiende vraag en het krimpende aanbod zitten de drinkwaterbedrijven knel. De meeste van onze partnerdrinkwaterbedrijven zitten in een voortdurende staat van crisis management, met lekkende leidingen, illegale aansluitingen, wanbetalende klanten, onvoldoende controle op de waterkwaliteit en gedemotiveerd personeel. Laat staan dat er tijd en aandacht is om aan de toekomst te denken en je daar op voor te bereiden. Een vicieuze cirkel waar elke nieuwe dag een nieuwe stap dichter bij een crisis betekent.

De kracht van de Nederlandse drinkwaterbedrijven is dat ze een mogelijke crisis voor weten te zijn; dat ze de lange termijn continue voor ogen hebben. Ze zijn voortdurend preventief bezig met de vraag hoe om te gaan met invloeden die de leveringszekerheid en betrouwbaarheid zouden kunnen beïnvloeden. Wat we zien is dat onze internationale partnerbedrijven er enorm veel baat bij hebben om op die manier naar hun bedrijfsvoering te kijken, voor nu en in de toekomst.

Voorkomen is heel veel beter dan genezen in de drinkwater sector. Day Zero mag zijn gezet op aanstaande 21 april 2018 door de inwoners van Kaapstad; echter voor het invoeren van preventief onderhoud en gedegen planning is het in de water sector elke dag Day Zero.

 

Marco Schouten

Directeur VEI en de stichting Water for Life

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.