Door water geen kater, is dat echt waar?

Blog
Door water geen kater is dat echt waar

Je kent het wel, je wordt wakker met een gortdroge mond, je hebt hoofdpijn, je bent misselijk en je snakt naar een glas water. Had je de man met de hamer, behalve door minder te drinken, buiten de deur kunnen houden? Is het echt zo dat het drinken van water kan voorkomen dat je een kater krijgt?

Vochttekort
Een kater heeft verschillende oorzaken, een van de belangrijkste is een tekort aan water in je lichaam. Alcohol zorgt ervoor dat er minder vocht in je lichaam aanwezig is. Je nieren gaan sneller werken, hierdoor moet je vaker naar het toilet en verlies je veel vocht. Door dit vochtverlies is de omgeving van je hersenen droger, waardoor het vocht waar de hersenen in drijven de bewegingen niet meer goed dempt. Je lichaam en dus ook je hersenen drogen uit. Daardoor voel je vaak hoofdpijn en ook de bekende nadorst is hiervan een gevolg.

De rol van vocht
Hoe meer lichaamsvocht er in je lichaam aanwezig is, hoe minder last je hebt van de alcohol. Afvalstoffen kunnen door het vocht namelijk sneller afgevoerd worden. Jongere mensen zullen hierdoor minder last van een kater hebben, omdat zij van nature meer lichaamsvocht hebben. Mannen hebben gemiddeld ook meer vocht per kilogram lichaamsgewicht.

Afwisselen
Wat kun je er dan aan doen om de vochtbalans in je lichaam zo hoog mogelijk te houden? Probeer om iedere keer als je een glas alcoholhoudende drank drinkt, ook een glas water te drinken. Afwisselen dus, op deze manier houd je je vochtgehalte op peil.

Water voor het slapen
Wat ook helpt is aan het einde van de avond veel water drinken. Let wel, het heeft geen zin om meer dan twee glazen water achter elkaar te drinken want je lichaam kan maar een beperkte hoeveelheid water in een keer verwerken.

 

Verlaagt water het percentage alcohol in je bloed?
Helaas, water zorgt er niet voor dat het alcoholpercentage in je bloed lager wordt. Het helpt dus niet om nog snel een liter water te drinken na een paar glazen alcohol, voordat je in de auto stapt.

Te laat?
Al deze watertips zullen de kater niet voorkomen, maar misschien wel verminderen.
Het beste is natuurlijk om drankje nummer 4, 5 en 6 te laten staan. Maar mocht het daarvoor al te laat zijn, water helpt!

Heb jij ook een vraag over kraanwater? Laat het ons weten. Stuur een bericht via Facebook of Twitter en wie weet verschijnt jouw vraag binnenkort op onze website.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.