Dronken ze in de Middeleeuwen ook water?

Blog
Middeleeuwen

In de Middeleeuwen haalde je in de stad het drinkwater uit de gracht.

Daar moet je nu natuurlijk niet aan denken! Maar ook toen was het water in de grachten niet schoon. Ze werden als riool gebruikt en ook loosden textielververijen en leerlooierijen hun afvalwater in de rivier of gracht die door de stad stroomde. Water was in de Middeleeuwen dan ook zó vervuild, dat je er ziek van kon worden als je het dronk. Om die reden dronk bijna iedereen bier.

Bier was gezonder dan water

Bier wordt verhit tijdens het productieproces en daarom zaten er in de Middeleeuwen minder bacteriën in bier dan in het vieze grachtwater. Bier was dus gezonder! De gemiddelde Nederlander dronk ongeveer een liter bier per dag. Er zat in die tijd wel een stuk minder alcohol in het bier dan nu.

 

Bierbrouwerijen

Ook bierbrouwerijen hadden drinkwater nodig voor het bier. Op gezette tijden riep de stadsomroeper dat het lozen door textielververijen en leerlooierijen op het riviertje even gestaakt moest worden, zodat de bierbrouwerijen water konden innemen.

Waterputten

Verder hadden alleen de rijken een eigen waterput, de armen moesten soms met velen een waterput delen. De mensen op het platteland dronken gewoon water uit rivieren en meren. Als ze daarvan te ver weg woonden haalden ze water uit een gedeelde put.

Andere tijden

Gelukkig leven we nu in andere tijden! Het drinkwater in Nederland is het schoonste van de hele wereld en als je de kraan opendraait stroomt het zo in je glas. Een biertje op z’n tijd kan ook erg lekker zijn, maar we zullen in ieder geval niet ziek worden van een lekker glas kraanwater.

Heb jij ook een vraag over kraanwater? Laat het ons weten. Stuur een bericht via Facebook of Twitter en wie weet verschijnt jouw vraag binnenkort op onze website.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.