Heet water klinkt anders dan koud water

Blog

Iedereen weet wel dat je het verschil tussen heet en koud water kunt voelen. Ook kun je het verschil vaak zien doordat je heet water ziet verdampen. Maar wist je ook dat je het verschil tussen heet en koud water kunt horen?

Test het zelf

Voor we je meer uitleg geven, mag je het zelf testen.

Glas 1: wordt hier heet of koud water ingeschonken?
Glas 2: wordt hier heet of koud water ingeschonken?

De antwoorden vind je onderaan deze pagina.

Verschillende toonhoogtes

Door heet water in een kop of glas te schenken, ontstaan hogere toonhoogtes dan wanneer je koud water op dezelfde manier in eenzelfde kop of glas schenkt. Ondanks dat de verschillen in toonhoogte klein zijn, kan bijna iedereen het verschil horen! Maar waar komt dat verschil in toonhoogte vandaan?

Stroperig

Water bestaat uit moleculen, dat zijn ontzettend kleine deeltjes (voor het blote oog onzichtbaar) die kunnen bewegen. In koud water bewegen deze moleculen langzamer dan in heet water, wat ervoor zorgt dat koud water stroperiger is dan heet water. Stroperig klinkt misschien gek bij water: je merkt er dan ook vrijwel niets van omdat het verschil zo klein is. Maar bij bijvoorbeeld honing kun je het verschil wel goed merken. Je kunt honing namelijk veel makkelijker schenken wanneer het warm is, dan wanneer het koud is.

Doordat heet water minder stroperig is dan koud water, spat het ook uiteen in kleinere druppels. Dit zorgt ervoor dat het anders in een glas ‘plonst’. Ook zitten er in heet water meer luchtbelletjes dan in koud water. Dit zijn dingen die ervoor zorgen dat de tonen hoger klinken bij heet dan bij koud water.

Ondanks dat de verschillen in geluid heel klein lijken, kan bijna iedereen het verschil tussen heet en koud water horen. Waarschijnlijk leren we dit onbewust, doordat we de geluiden zo vaak horen.

Antwoorden

En tot slot de antwoorden:

In glas 1 werd koud water geschonken.
In glas 2 werd heet water geschonken.

Hoorde jij het goed?

Heb jij een vraag aan Vitens? Laat het ons weten. Stuur een bericht via Facebook of Twitter en wie weet verschijnt jouw vraag binnenkort op onze website.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.