Hoe kwam men vroeger aan (schoon) drinkwater?

Blog
Hoe kwam men aan schoon drinkwater

Tegenwoordig is het heel vanzelfsprekend: je draait de kraan open en er komt heerlijk, schoon drinkwater uit. Maar dat is natuurlijk niet altijd zo geweest. Vroeger waren er allerlei creatieve manieren om aan drinkwater te komen.

De Egyptenaren

Voor zover wij nu weten, zijn de Egyptenaren het eerste volk dat (zo’n 7000 jaar geleden) ontdekte dat je drinkwater kunt vinden door putten te graven. Ook vonden zij manieren om dit water te verplaatsen. Bijvoorbeeld door gleuven in rotsen te hakken of geulen in het zand te maken. Later werden holle palmbomen gebruikt om water te transporteren. In China en Japan hadden ze een soortgelijk systeem: daar gebruikten ze buizen gemaakt van bamboe. Dit zijn dus de voorlopers van de waterleidingen zoals we die vandaag de dag kennen!

De Romeinen

De Romeinen pakten het vervoeren van water grootser aan. Zij vonden schoon water, volkomen terecht, heel erg belangrijk. Om een stad als Rome van water te voorzien, bouwden zij aquaducten die schoon water vanuit de bergen, naar bijvoorbeeld fonteinen in de stad brachten. In Rome waren elf aquaducten met een totale lengte van 480 kilometer.

De middeleeuwen

Na de val van het Romeinse Rijk werd er minder aandacht aan schoon drinkwater besteed. De aquaducten (die door de Romeinen ook in andere landen gebouwd waren) werden hierdoor slecht onderhouden. Mensen vielen daarom terug op bijvoorbeeld water uit waterputten, water uit rivieren en zelfs water uit grachten werd gedronken. Met name het water uit grachten was erg ongezond, omdat dezelfde grachten als riool werden gebruikt. Ook werd er afvalwater van bijvoorbeeld textielververijen in gedumpt. Omdat het water uit de grachten zo ongezond was, dronken veel mensen in die tijd bier in plaats van water. Bier wordt tijdens het productieproces namelijk verhit, waardoor er minder bacteriën en virussen in zaten.

De negentiende eeuw

Toen de steden snel begonnen te groeien en er veel epidemieën uitbraken, kwam het besef dat het drinken van vervuild water hieraan bijdroeg. Dit leidde er in Nederland toe dat rond 1850 de eerste plannen gesmeed werden om schoon drinkwater naar de steden te vervoeren. Dit werd eerst gerealiseerd in Amsterdam, waarna er ook waterleidingen in andere delen van het land werden aangelegd. Rond 1960 was heel Nederland, op een enkele boerderij na, voorzien van schoon kraanwater!

Heb jij ook een vraag over kraanwater? Laat het ons weten. Stuur een bericht via Facebook of Twitter en wie weet verschijnt jouw vraag binnenkort op onze website.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.