Hoe lang moet je je handen wassen?

Blog
Handen wassen

Je handen komen op allerlei manieren in aanraking met bacteriën. Ze zitten namelijk overal. Het is vaak logisch om je handen te wassen na het toiletbezoek, tuinieren of contact met rauw vlees. Maar wist je dat apparaten zoals toetsenborden, mobiele telefoons en afstandsbedieningen grote bronnen van bacteriën zijn? Het is daarom belangrijk om een aantal keer per dag je handen goed te wassen, zodat je deze bacteriën niet via je voedsel binnenkrijgt.

Gelukkig zijn niet alle bacteriën schadelijk voor je gezondheid. Sterker nog, veel zijn er juist onmisbaar voor het leven op aarde. We wassen onze handen om de schadelijke bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers te doden. Het is een enorme luxe dat wij overal toegang hebben tot kraanwater en zeep, waardoor we veel ziektes en infecties kunnen voorkomen. In veel landen is dit namelijk nog niet het geval. 2,4 miljard mensen hebben geen toegang tot goede sanitaire voorzieningen. Met name in arme wijken in Afrika en Azië komen ziektes als diarree, tyfus en cholera hierdoor nog vaak voor.

Maar, alleen toegang tot kraanwater is niet genoeg. Om bacteriën te doden is ook zeep nodig. Het is van belang dat je je handen hiermee grondig insmeert en het goed laat intrekken. Als je je handen te snel afspoelt met kraanwater krijgt de zeep onvoldoende kans om de bacteriën te doden. Zeep heeft gemiddeld ongeveer 20 seconden nodig om te werken. Neem je hiervoor dus 30 seconden de tijd, dan kun je er echt gerust op zijn dat het merendeel van de bacteriën is verwijderd. Het maakt hierbij niet uit of je koud of warm water gebruikt, zolang je de zeep maar voldoende tijd geeft om in te trekken (Bron: Journal of Food Protection). Het gebruik van koud of lauw water is natuurlijk wel beter voor het milieu dan warm water.

Nog een laatste tip. Voor het allerbeste resultaat gebruik je papieren handdoekjes. Gebruik je toch liever een normale handdoek, zorg er dan voor dat je die iedere dag vervangt.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.