Hoe ontstaat rijp?

Blog

Het kan een bron van ergernis zijn, maar tegelijkertijd de wereld een stuk mooier maken: rijp. Voor de een betekent het ijskoude handen, doordat de autoruiten gekrabd moeten worden. De ander geniet vooral van hoe mooi de omgeving eruitziet door de schitterende, witte laag die erop ligt. Maar hoe ontstaat rijp eigenlijk? Dat leggen we je uit!

Waterdamp

De lucht die we inademen bevat waterdamp. De hoeveelheid waterdamp die in de lucht zit noemen we ook wel de luchtvochtigheid. Waterdamp is met het blote oog niet te zien. Je ziet pas dat het er is, als het een andere vorm aanneemt. Die van mist, dauw of rijp bijvoorbeeld.

Dat waterdamp verandert in dauwdruppels of ijskristallen (in het geval van rijp), komt doordat koude lucht minder vocht kan bevatten dan warme lucht. Dus als de lucht afkoelt,

kan het al die waterdamp niet meer aan en verandert dat in druppels of ijskristallen. Daarom zie je deze verschijnselen meestal vroeg in de ochtend, omdat de lucht ’s nachts is afgekoeld.

Ontstaan rijp

Rijp ontstaat bij voorkeur op voorwerpen die snel koud worden. Dit zijn bijvoorbeeld daken en autoruiten, maar ook gras, struiken en bomen. Als het buiten vriest en de temperatuur van zo’n voorwerp of plant komt onder het vriespunt, dan vriest het vocht dat in de lucht zit eraan vast. Waterdamp gaat dan dus over in ijskristallen. Dit noemen we rijpen. Al die kleine ijskristallen samen zorgen voor het prachtige, witte laagje dat je ziet. Het laagje dat zo vervelend is als je het van je autoruit moet krabben.

Bijzonder proces

Opvallend bij rijpen is dat de stof vanuit de gasvormige fase (waterdamp) direct overgaat naar de vaste fase (rijp). Normaal gesproken gaat de gasvormige fase eerst over in vloeistoffase, die vervolgens overgaat in de vaste fase. Bij rijpen wordt de vloeistoffase dus overgeslagen.

Tot slot nog één advies: word je in de toekomst humeurig doordat je autoruiten moet krabben? Kijk dan eens goed om je heen en geniet van hoe schitterend die witte wereld kan zijn…

Heb jij ook een vraag over kraanwater? Laat het ons weten. Stuur een bericht via Facebook of Twitter en wie weet verschijnt jouw vraag binnenkort op onze website.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.