Hoe zijn zoet en zout water ontstaan?

Blog
Zoet en Zout water

Als je in de zee zwemt kun je er niet omheen: het smaakt zout. In zeewater is ongeveer 35 gram zout per liter water opgelost. Zoet water is daarentegen helemaal niet zoet: er is geen suiker in opgelost. Het woord ‘zoet’ geeft vooral de tegenstelling aan met het zoute zeewater.

Ontstaan zout water

Het grootste gedeelte zout is in de zeeën en oceanen terechtgekomen door gesteente. Water dat langs gesteente stroomt neemt kleine hoeveelheden zout op. Dit betekent dat ook meren en rivieren dus zout bevatten. Dit zijn alleen erg kleine hoeveelheden en dit proef je daarom niet. Ook het regenwater dat via de grond naar de zee stroomt, neemt telkens een beetje zout mee. En door de hete gassen en gloeiend gesteente van vulkanen komen er elementen in het water terecht die samen zouten kunnen vormen. In miljoenen jaren heeft dit zich uiteindelijk allemaal opgehoopt en dat proef je!

Ontstaan zoet water

Het water uit de zeeën en oceanen verdampt continu. Tijdens deze verdamping blijft het zout achter. Op deze manier ontstaat zoet water. Het zoete water valt na verdamping weer als regen, hagel of sneeuw neer op het land en komt in meren, rivieren en ondergrondse bronnen terecht. Op deze manier blijft de cirkel rondgaan en zal er altijd nieuw zoet water worden aangeleverd: dit is de waterkringloop.

Heb jij ook een vraag over kraanwater? Laat het ons weten. Stuur ons een bericht via Facebook of Twitter en wie weet verschijnt jouw vraag binnenkort op onze website.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.