Hoeveel meter kraanwaterleiding is er in Nederland?

Blog
Hoeveel meter kraanwaterleiding is er in Nederland

Bijna 120.000 kilometer!

Ontstaan van het waterleidingnetwerk
Sinds 1853 kennen we in Nederland een leidingnetwerk. Daarvoor kwam het water uit putten en bronnen. In Amsterdam werd als eerste een leidingnetwerk aangelegd met water afkomstig uit de duinen. De Amsterdamse bierbrouwers hadden hier baat bij, dus zij trokken de kar. In de jaren ‘20 van de vorige eeuw werd het waterleidingnetwerk uitgebreid en een halve eeuw later was bijna iedereen aangesloten.

Feiten en cijfers
Per jaar wordt er maar liefst 1156 miljoen kubieke meter drinkwater geproduceerd in Nederland. Om al dit water te verspreiden ligt er in Nederland bij elkaar bijna 120.000 kilometer aan waterleiding. Dat is bijna drie keer de aarde rond! Vitens beheert hiervan ongeveer 48.000 km.

Sinds het einde van de twintigste eeuw is er veel veranderd. Het materiaal van de leidingen maar ook de wijze van aanleggen, is in de loop der jaren door nieuwe inzichten en technieken veranderd. Ieder jaar komt er zo’n 100 kilometer aan hoofdleidingen bij. Bijvoorbeeld als er een nieuwe woonwijk wordt gebouwd. Vitens vervangt ook continu leidingen, omdat ze soms lek gaan.

Soorten Leidingen
Er liggen verschillende leidingen in de grond; van hele grote transportleidingen die het water kilometers vervoeren tot hele kleine smalle, die zorgen dat het water bij je thuis binnenkomt. Veelgebruikte materialen voor leidingen zijn PVC, gietijzer, asbestcement en PE. Maar ook staal, glasvezel, beton en ijzer komen voor. De keuze voor een materiaal wordt vooral bepaald door de inzichten van dat moment. Nu gebruiken we veel PE-leidingen: een flexibel, maar sterk soort kunststof. Het kan de werking van de grond goed aan en geeft daardoor minder snel storingen.

Heb jij ook een vraag over kraanwater? Laat het ons weten. Stuur een bericht via Facebook of Twitter en wie weet verschijnt jouw vraag binnenkort op onze website.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.