Hoeveel water zit er per dag in ons eten?

Blog
Hoeveel water zit er in ons eten

Per dag moeten we ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht drinken, om uitdroging te voorkomen. Maar wist je ook dat er heel veel vocht in ons eten zit? Per dag krijgen we gemiddeld zo’n 0,9 liter water binnen via voedsel.

Welk voedsel bevat veel water?

Het ene product bevat natuurlijk meer water dan het andere. Wist je dat een watermeloen en een komkommer voor wel 97% uit water bestaan? Niet voor niets dat een watermeloen dus deze naam heeft gekregen! Ook wortelen bestaan voor een groot deel uit water: 88%. Voedingsmiddelen waarvan je het misschien niet zo snel verwacht zijn brood (33%) en kaas (40%). Als je brood roostert, merk je dat er veel vocht inzit. Door het roosteren verliest het brood namelijk zijn vocht en wordt het knapperig. Een geroosterde boterham bevat nog wel evenveel energie als een normale boterham, alleen het water is er dus voor een groot deel uit.

Kan ik water in voedsel meetellen in de 1,5 tot 2 liter vocht per dag?

Het water in voedsel telt niet mee in de 1,5 tot 2 liter vocht per dag die je nodig hebt. Maar het scheelt natuurlijk al wel als je een hele watermeloen oppeuzelt! Toch is daarnaast voldoende drinken erg belangrijk om niet uit te drogen en om alle afvalstoffen uit je voeding weer af te voeren. Drink dus elke dag lekker water uit de kraan, om je vochtbalans op peil te houden.

Heb jij ook een vraag over kraanwater? Laat het ons weten. Stuur een bericht via Facebook of Twitter en wie weet verschijnt jouw vraag binnenkort op onze website.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.