Is het water op Mars drinkbaar?

Blog
Is het water op Mars drinkbaar

NASA kwam laatst met brekend nieuws: er is water op Mars.

Bij Vitens vragen we ons dan natuurlijk meteen af of je het ook kunt drinken. We vroegen het aan onze experts en het antwoord is: ja!

In het water op Mars zit wel enorm veel zout. Het is veel zouter dan het water uit onze zeeën en oceanen. De zouten magnesium- en natriumperchloraat zitten erin opgelost. Toch is het best eenvoudig om er drinkwater van te maken. Dit kan via ‘nanofiltratie’, een zuiveringstechniek waarbij het water door een membraan wordt geperst met hele kleine openingen. Hierdoor worden onder andere kalk en hele kleine vuildeeltjes uit het water gehaald. Vitens heeft onder andere membraaninstallaties op Schiermonnikoog, Vlieland en in Zwolle. Deze manier van zuiveren is helaas wel erg duur.

De temperatuur op het Mars oppervlak varieert tussen de +20 graden Celsius (evenaar) en -153 graden Celsius (polen). Het meeste water is daarom waarschijnlijk aanwezig als permafrost en kan zich ook onder het oppervlak bevinden. In de zomer kan het heel even stromen en daarna is het snel verdampt. ‘s Nachts is de luchtvochtigheid zelfs 100%.

De waterstroompjes die nu gevonden zijn, stromen maar een beperkte periode van het jaar. Daar drinkwater uithalen is niet altijd mogelijk en daardoor geen betrouwbare bron. Uit vochtige lucht kun je echter ook water halen en dat lijkt wel het hele (Mars)jaar door mogelijk.

Heb jij ook een vraag over kraanwater? Laat het ons weten. Stuur een bericht via Facebook of Twitter en wie weet verschijnt jouw vraag binnenkort op onze website.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.