Is koud douchen goed voor je?

Blog

Bij het idee lopen de rillingen misschien al over je lijf. Het nemen van een koude douche, brrr! Toch wordt er vaak beweerd dat het gezond voor je is, maar is dat ook zo?

Warm of koud?

De temperatuur waaronder gedoucht wordt verschilt per persoon. De een vindt 37 graden een heerlijke temperatuur en de ander staat het liefst onder een straal van 40 graden. Daarnaast kan een koude straal op een hete zomerse dag heerlijk verfrissend zijn. Een warme douche is vooral comfortabel. Zeker tijdens koude en/of regenachtige dagen is het nemen van een warme douche een stuk aantrekkelijker dan onder een koude straal gaan staan. Een warme douche mag dan wel ontspannend zijn, toch blijkt uit studies dat een douche van 10 -12 graden het gezondst is! Maar hoe komt dat dan?

Voordelen koud douchen

In veel landen, zoals Rusland en Thailand, behoort het nemen van een koude douche tot de tradities. In Nederland is dit niet het geval, maar kom je het wel veel tegen binnen de (top)sport en bij wellness centra.

Koud douchen geeft twee grote voordelen:

1. Betere bloedcirculatie - Koud douchen stimuleert je bloedcirculatie. De kou zorgt ervoor dat je aders vernauwen, waardoor het bloed krachtiger door je lichaam stroomt. Elke cel in je lichaam wordt hierdoor bereikt en voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. De spiercellen herstellen sneller en je voelt je weer sneller fit. Dat is de reden dat veel topsporters een koude douche nemen. De verbeterde doorbloeding is ook goed voor je huid. De (kans op) cellulitis neemt af en je huid droogt minder snel uit.

2. Betere weerstand - Je lymfesysteem, dat helpt bij het wegvoeren van afvalstoffen en dat beschermt tegen ziektes, wordt actiever door de koude douche. Dit komt door de spiersamentrekkingen die opgewekt worden door de kou. Door koud te douchen train je tevens je immuunsysteem en kun je beter tegen kou. Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig een koude douche nemen op lange termijn beter bestand zijn tegen verkoudheid en griep. Daar komt bij dat je lichaamstemperatuur stabieler blijft en daardoor ga je minder zweten.

 

Even wennen

De kou zorgt bij velen voor een schrikreactie. Het voelt in eerste instantie een stuk minder prettig aan dan een warme douche. In sommige gevallen, wanneer je bijvoorbeeld aan hartritmestoornissen lijdt, is je lichaam minder stressbestendig. Een plotseling temperatuurverschil kan dan zorgen voor een verhoogde bloeddruk. Het is daarom raadzaam om koud douchen langzaam op te bouwen en je lichaam te laten wennen. Start bijvoorbeeld met een warme douche van 38 graden en draai de temperatuur langzaam omlaag tot maximaal 20 graden.

Ben jij een echte koukleum en vind je koud douchen niet zo’n goed idee? Probeer dan in ieder geval je lekkere warme douche af te sluiten met 1 minuutje koud water. Dit levert ook al veel voordelen op.

Heb jij ook een vraag over kraanwater? Laat het ons weten. Stuur ons een bericht via Facebook of Twitter en wie weet verschijnt jouw vraag binnenkort op onze website.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.