Kun je ook te veel water drinken?

Blog
Kun je ook te veel water drinken

Heb jij soms ook zoveel dorst, dat je de kraan wel leeg zou willen drinken?

In werkelijkheid krijgen je hersenen na een bepaalde hoeveelheid water een seintje door, zodat het dorstgevoel verdwijnt en je dus stopt met drinken.

Te veel water drinken

Een teveel aan water komt dan ook bijna nooit voor. Dit gebeurt alleen als je extreem veel drinkt of als je lichaam te veel water vasthoudt. Je nieren kunnen ongeveer 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Als je meer water drinkt dan dat je lichaam kwijt kan, raakt het evenwicht tussen het natrium in het bloed (zouten) en het water verstoord. Je bloed ‘verwatert’. Dit water wordt door je lichaam opgenomen en hierdoor gaan je lichaamscellen opzwellen. De meeste cellen hebben genoeg ruimte om op te zwellen, bijvoorbeeld vetcellen of spiercellen. Maar het wordt een probleem als de hersencellen te veel vocht opnemen. In je hoofd is niet genoeg ruimte voor extra water. Te veel vocht in de hersenen kan leiden tot een beroerte, bewusteloosheid, een coma en uiteindelijk kan het zelfs fataal zijn. Gevallen van watervergiftiging zijn echter zeer zeldzaam.

Hoe loop je kans op watervergiftiging?

Door extreem te sporten, kan het voorkomen dat je nieren minder vocht uitscheiden, waardoor je meer vocht vasthoudt. Als je dan ook nog eens extra veel gaat drinken, kun je een overdosis water binnenkrijgen. Bijvoorbeeld marathonlopers krijgen hier weleens mee te maken. Ook kun je een watervergiftiging krijgen door ‘waterspelletjes en -wedstrijdjes’ zoals recent nog bij een studentenvereniging gebeurde. Er is ook een geval bekend van een vrouw die tijdens een radiowedstrijd in drie uur tijd zes liter water dronk. Haar lichaam kon deze hoeveelheid water niet aan en hierdoor liep zij een fatale watervergiftiging op. 

Uitdroging ligt op de loer

Over het algemeen kan je lichaam jou uitstekend vertellen of je wat moet drinken of niet. Als je vochtgehalte te laag wordt, krijg je dorst. Je moet dus eigenlijk al drinken voordat je dorst krijgt, om je vochtgehalte op peil te houden. Neem onderweg een flesje water mee of zet een kan water op je bureau en drink genoeg.

Heb jij ook een vraag over kraanwater? Laat het ons weten. Stuur een bericht via Facebook of Twitter en wie weet verschijnt jouw vraag binnenkort op onze website.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.