Kun je zout water zoet maken?

Blog
Kun je zout water zoet maken

Slechts één procent van al het water op aarde is bruikbaar als drinkwater voor de mens. Maar als we zout water zoet kunnen maken, hebben we een (bijna) onbeperkte voorraad.

Wat is zout water?

Zout water is eigenlijk gewoon zoet water, waarin zout en mineralen zijn opgelost. Zout en mineralen zitten in de grond of rotsen waar het water overheen is gestroomd. Ook de oceaanbodems bevatten zout en mineralen.

Van zout naar zoet

Het zout verwijderen uit zeewater heet ‘ontzilting’. Eerst wordt het zeewater gekookt. Als het zeewater lang genoeg gekookt wordt, blijft al het zout op de bodem achter terwijl het zoete water verdampt. Deze waterdamp wordt opgevangen en afgekoeld. Dan is het water zoet. Het is vaak nog niet geschikt om te drinken, omdat er nog andere mineralen zoals magnesium, zwavel en kalk in kunnen zitten. Er zijn ook nog andere, meer ingewikkelde manieren om van zout water zoet water te maken. Deze methodes worden steeds beter en sneller, maar zijn ook nog erg duur.

 

Zoet water is schaars

Slechts 1% van het water op aarde kun je drinken. Dat zou je niet zeggen met alle meren en rivieren die er zijn! Toch is dat maar een heel klein deel van al water. Steeds meer zoet water verdwijnt in zee, denk maar eens aan de smeltende polen en gletsjers. Daarnaast groeit de wereldbevolking, zijn er langdurige droogtes, wordt er water verspild en is er watervervuiling. Al deze zaken zorgen ervoor dat er steeds minder drinkbaar water is. Reden dus om bewust met drinkwater om te gaan.

Zoet water in de toekomst

Is al het zoete drinkwater in de toekomst dan op? Nee, dat niet! Nederland is een van de waterrijkste landen ter wereld; er komt meer water door neerslag in de grond dan we opmaken. Bovendien hebben wij, anders dan in Californië bijvoorbeeld, weinig te maken met extreme hitte. Dus hier zal niet snel een tekort aan drinkwater zijn. Er wordt ook hard gewerkt aan goedkopere methodes om drinkwater uit zout water te maken, dus ook in drogere landen is er een oplossing.

Heb jij ook een vraag over kraanwater? Laat het ons weten. Stuur een bericht via Facebook of Twitter en wie weet verschijnt jouw vraag binnenkort op onze website.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.