Kun jij een glas water op z’n kop houden zonder te morsen?

Blog

Een glas water op z’n kop houden zonder te morsen, dat lukt toch nooit? Wel met dit proefje! Het enige wat je nodig hebt is kraanwater, een ansichtkaart en een glas.

Vul het glas eerst tot aan de rand met water. Zorg ervoor dat het water een klein beetje bol staat aan de rand. Leg dan de kaart met de gladde kant op het glas. Door de kaart zachtjes aan te drukken zorg je ervoor dat er geen lucht meer onder zit. Til nu het glas op en keer het voorzichtig om, terwijl je tegen de kaart aandrukt. Als je het glas op z’n kop hebt, kun je de kaart loslaten. En wat zie je? Het water blijft in het glas zitten!

Uitleg

Lucht is een gas en duwt alle kanten op. Dit duwen of drukken van de lucht is de luchtdruk. De lucht drukt met ongeveer 1 kg per vierkante centimeter (cm2) tegen alles aan. Omdat deze luchtdruk er altijd is bent u hier aan gewend. Als het gedeelte van de kaart dat in contact staat met het water een oppervlak heeft van 10 cm2 dan drukt de luchtdruk met ca 10 kg, van onder naar boven gericht, tegen de onderkant van de kaart aan. Het gewicht van het water in het glas is naar beneden gericht en is veel lager dan de druk van onderaf.

Van de druk op de buitenkant van het glas merkt het water niks. Op de boven- en onderkant van het gedeelte van de kaart die buiten het glas steekt is de druk op en onder de kaart even hoog. Uiteindelijk is dus het verschil van het gewicht van het water ten opzichte van de luchtdruk van onder de kaart van belang (het gedeelte wat in contact is met water). En die valt dus in het voordeel uit van de luchtdruk.

Heb jij ook een vraag over kraanwater? Laat het ons weten. Stuur een bericht via Facebook of Twitter en wie weet verschijnt jouw vraag binnenkort op onze website.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.