Met de hand afwassen of de vaatwasser gebruiken?

Blog

Steeds meer mensen hebben een vaatwasser. Dit apparaat bespaart je vaak tijd en gedoe.

Toch zitten er niet alleen maar voordelen aan het hebben van een vaatwasser. Je verbruikt in de meeste gevallen namelijk veel meer energie dan met een handafwas.

Waterverbruik

De gebruikte hoeveelheid water van een zuinige vaatwasser verschilt niet zoveel met die van een handafwas (bij beide gebruik je gemiddeld 10 liter water per afwasbeurt). Oudere vaatwassers gebruiken daarentegen ongeveer 17 liter water per keer.

Warmte van het water

Veel vaatwassers wassen op 70 tot 95 graden. Dit is voor een afwas eigenlijk overbodig, want met 40 graden wordt de vaat ook goed schoon. Alleen als de vaat is aangekoekt kan het nodig zijn om water met een hogere temperatuur te gebruiken. Aangezien water verwarmen veel energie kost, is het dus duurzamer om wat minder heet water te gebruiken, zoals je bij een handafwas doet. De meeste vaatwassers hebben een eco functie. Met dit programma gebruikt de vaatwasser minder stroom en water om het servies schoon te krijgen.

Zuinig met de vaatwasser

Hoe kun je je vaatwasser zo zuinig mogelijk gebruiken? Zet hem pas aan als hij helemaal vol is. In een klein huishouden hoeft hij bijvoorbeeld niet elke dag te draaien. Als je de borden van te voren goed afspoelt, gaat de vaatwasser ook niet stinken na een dag. Ontkalk de vaatwasser op tijd. Een oude vaatwasser vervangen door een nieuwe met een A+++ label is ook een zuinigere keuze.

Handwas is beter voor het milieu

De handafwas blijft de beste optie voor het milieu. Helemaal als je koud voorspoelt, een teiltje gebruikt en weinig afwasmiddel gebruikt. En wat is nu het belangrijkste voordeel van afwassen met de hand? De beste gesprekken worden gevoerd tijdens de afwas!

Heb jij ook een vraag over kraanwater? Laat het ons weten. Stuur een bericht via Facebook of Twitter en wie weet verschijnt jouw vraag binnenkort op onze website.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.