Waarom lijkt het alsof een rietje ‘knakt’ in een glas water?

Blog

Het is je vast weleens opgevallen. Als je door een glas water heen kijkt, zien voorwerpen in dat glas er anders uit. Zo lijkt een rietje in een glas water ineens niet recht meer. En wanneer je vanaf boven of de zijkant in een vissenkom of aquarium kijkt, lijkt een vis op verschillende plaatsen te zwemmen. Hoe dat kan? Wij leggen het je uit.

Lichtstralen

We kunnen iets pas zien als het zelf licht geeft, of als iets het licht weerkaatst. De lichtstralen die van het voorwerp afkomen gaan door de lucht in een rechte lijn naar je ogen toe. Maar wanneer deze stralen van de ene stof (lucht) naar een andere stof (water of glas) gaan, veranderen ze een beetje van richting. Dit noemen we ‘lichtbreking’. Doordat het licht ‘gebroken’ wordt, zie je voorwerpen in of achter een glas water dus net even iets anders dan normaal.

Waar kun je dit zien?

Thuis kun je deze lichtbreking goed zien bij een vol glas water of een vissenkom. Lichtstralen worden dan gebogen door het glas, én door het water. Een vis lijkt groter doordat lichtstralen weerkaatst worden via de kom, en richting jouw oog verder uit elkaar gaan lopen. Ook kan het lijken alsof een vis op een andere plaats zwemt als je de vissenkom vanuit verschillende hoeken bekijkt. En lijkt het alsof een rietje in een glas water geknakt is.

Probeer het zelf

Kijk maar eens afwisselend vanaf boven en vanaf de zijkant in een vissenkom of aquarium. Of houd je vinger eerst in een leeg glas, en vervolgens in een vol glas water, terwijl je er doorheen kijkt. Je zult zien dat hij er in het water anders uitziet!

Heb jij ook een vraag over kraanwater? Laat het ons weten. Stuur een bericht via Facebook of Twitter en wie weet verschijnt jouw vraag binnenkort op onze website.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.