Waar gaat al het regenwater heen?

Blog
Waar gaat al het regenwater heen

Had jij de afgelopen weken soms ook het idee dat jouw straat of buurt ging overstromen? Het regende zó hard!

Extreme neerslag komt steeds vaker voor en wordt een serieus probleem voor de toekomst. Want waar laten we al dat water? Toch is er niet méér water dan eerst, want al het water op de wereld gaat steeds in een kring rond: de waterkringloop. De regen die valt, het water in de zee en het water uit je kraan bestaan net zo lang als de aarde bestaat. Het is hier dus altijd al geweest! Maar als het weer eens hard heeft geregend, waar stroomt het water dan naartoe?

Afgevoerd met buizen

Je kunt je misschien wel voorstellen dat het regenwater in de stad niet zo makkelijk de grond insijpelt. Door de vele wegen en stoepen moet het water ergens anders naartoe: de putten in! De meeste steden voeren regenwater in aparte buizen af en op sommige plekken gaat het nog via het riool. Als het regenwater apart wordt afgevoerd, stroomt het terug naar de rivieren. Via het riool wordt het water eerst gefilterd, waarna het ook terugstroomt in de rivieren.

Naar het grondwater

Water dat op gras, in parken of bossen valt, zakt de grond in. Regenwater dat nu bijvoorbeeld valt in onze waterwingebieden en grondwaterbeschermingsgebieden, sijpelt langzaam de grond in en bereikt over 25 jaar een ondergrondse waterbron. Het kan zelfs nog veel langer duren, want in Utrecht is dit zelfs pas over 500 jaar. Heel langzaam stroomt het regenwater dus naar beneden. Van dit grondwater wordt door Vitens drinkwater gemaakt.

Overstromingen

Als er erg veel regen in één keer neervalt, kan er een overstroming ontstaan. Dan zie je op het nieuws dat de straten blank staan en dat mensen in de weer zijn met zandzakken. Waarom kan het water niet wegstromen als er zoveel regen in één keer valt? Dat komt vaak doordat de afvoer van de straten dan al vol zit en er te veel bestrating is waardoor de regen niet gemakkelijk de grond in kan zakken. Steeds vaker graven gemeentes extra waterplassen of waterbergingen, zodat het overtollige water daar naartoe kan stromen. Ook kan het helpen om een regenton in je tuin te plaatsen om water op te vangen. Dit water kun je later weer gebruiken om bijvoorbeeld de planten mee te besproeien.

Heb jij ook een vraag over kraanwater? Laat het ons weten. Stuur een bericht via Facebook of Twitter en wie weet verschijnt jouw vraag binnenkort op onze website.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.