Waar komt mijn kraanwater vandaan?

Blog
Waar komt mijn kraanwater vandaan

Als wij jouw waterleverancier zijn, dan is de kans groot dat het water uit jouw kraan uit een bron diep onder de grond komt.

Natuurlijke zuivering tot aan de bron

Als het water op de grond terechtkomt (bijvoorbeeld door de regen of via een rivier), dan zorgt de zwaartekracht ervoor dat het water naar beneden gaat sijpelen. De bodem werkt hierbij als een filter. Kleine zandkorreltjes filteren het water dat naar beneden sijpelt. Hierdoor is het water vaak al erg zuiver als wij het naar boven pompen.

Helder water in de bron

Het water dat wij omhoogpompen komt uit een diepte van enkele tientallen tot tweehonderd meter onder de grond. Water uit de kraan is maar één dag houdbaar, maar diep onder de grond bederft het nooit. Ondergronds is de temperatuur constant 10 graden Celsius en er zitten geen bacteriën of virussen in het water. Deze zijn namelijk allemaal achtergebleven in ondiepere bodemlagen. In een ondergrondse waterbron is er namelijk geen voeding voor bacteriën om te groeien.

Samenstelling van het water

Het water neemt onderweg wel stoffen op uit de bodem, zoals ijzer, mangaan en kalk. Omdat de bodem op geen enkele plek hetzelfde is, is de samenstelling van het water ook overal anders! Daarom kan het water bij je oma anders smaken dan bij jou.

Heb jij ook een vraag over kraanwater? Laat het ons weten. Stuur een bericht via Facebook of Twitter en wie weet verschijnt jouw vraag binnenkort op onze website.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.