Waarom bevriest warm water sneller dan koud water?

Blog
Waarom bevriest warm water sneller dan koud water

Warm water bevriest sneller dan koud water. Dit klinkt natuurlijk vreemd, want warm water moet heel wat meer afkoelen voordat het vriespunt bereikt is. Maar toch is het te verklaren.

Scholier Mpemba doet een ontdekking

Scholier Mpemba merkte in 1963 dat het bevriezen van roomijs sneller ging als het eerst warm was. Dit effect vond hij zo bijzonder, dat hij er onderzoek naar ging doen. Keer op keer wist hij daarna te bewijzen dat warm water sneller bevriest dan koud water. Sindsdien heet dit effect het Mpemba-effect.

Gassen en vliesjes

Er zijn meerdere verklaringen voor de snellere afkoeling van warm water. Door de verwarming van water zijn bijvoorbeeld veel opgeloste gassen uit het water verdwenen. Hoe minder gassen in het water, hoe makkelijker het water bevriest. Ook bevriest koud water langzamer, doordat er al snel een ijsvliesje ontstaat aan de buitenkant. Dit vliesje werkt als isolatie en hierdoor koelt de rest van het water minder snel af.

Warm water en energie

Een andere verklaring is dat warm water sneller energie afgeeft dan koud water. Hierdoor koelt warm water snel af. De oorzaak hiervan ligt in de moleculen en atomen van het water. Wil je precies weten hoe dit werkt? Dan kun je terecht op nieuwssite Scientias. Hier vind je meer uitleg over de moleculen en verbindingen in water, die verklaren waarom warm water sneller bevriest.

Heb jij ook een vraag over kraanwater? Laat het ons weten. Stuur een bericht via Facebook of Twitter en wie weet verschijnt jouw vraag binnenkort op onze website.

De website Vitens.com werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement.